Thursday, July 10, 2014

Зі собою не забереш - Планування Cпадку: частина 1

Анна Процьо,
Estate and Administration Officer
Планування спадку для багатьох людей є сумною темою. Не всі хочуть замислюватися про можливу смерть або суперечки, які можуть спалахнути серед родичів під час боротьби за спадок. Від того, як ви сплануєте своє майбутнє, залежить, чи ваші побажання буде виконано так, як ви того прагнете. І хоча існує ймовірність найгіршого сценарію, у якому спадкоємці будуть боротися за ваші кровно зароблені активи в суді, ретельно продуманий заповіт є одним із найкращих подарунків, який ви можете залишити для тих, кого найбільше любите.

Чи знаєте ви, що планування спадку є однією із численних послуг Української кредитової спілки (УКС), які ми пропонуємо нашим членам? Завдяки нашому партнерству з Concentra Trust ми пропонуємо послуги як для вас, так і для виконавців (executors) і спадкоємців (beneficiaries) вашого майна. Ми рекомендуємо співпрацювати саме з професійними планувальниками спадку. Ми також рекомендуємо спершу з’ясувати, що містить у собі планування спадку. Це допоможе вам прийняти правильні рішення про те, що має для вас найбільше значення, — про сім’ю і друзів; догляд за вами, коли ви вже не зможете подбати про себе; а також про управління та розподіл ваших активів протягом вашого життя й після вашої смерті. Ця стаття є першою в серії з трьох частин, у яких обговорюватимуться основи планування спадку.

Коли починати думати про планування спадку?
Розпочинати планування спадку ніколи не зарано. Адже в процесі планування ви не просто підготуєтеся до якихось далеких подій, а й зможете отримати цінну інформацію про вашу нинішню фінансову ситуацію та те, що потрібно зробити задля досягнення вашої фінансової мети. Планування усуне невизначеність і допоможе збільшити вартість ваших активів. Ось погляньте на деякі кроки, із яких складається планування спадку:


аналіз і документування вашого поточного фінансового становища;
визначення вашої особистої фінансової мети;
визначення варіантів досягнення фінансової мети й прийняття рішень, які дозволять вам її досягти;
початок виконання плану;
періодичний перегляд плану та внесення коректив.

Можливо, ми не дуже хочемо проходити через всі ці стадії планування особистого майна, але життя нам підказує, що краще бути готовим до всього.

Як почати?
Виконаний план спадку ґарантує, що ви зможете допомогти тим, кого любите, навіть якщо вас уже не буде поруч із ними. Для складання плану ви повинні з’ясувати ваші активи (чим ви володієте й скільки все це коштує) і ваші зобов’язання (що ви заборгували). Вам також необхідно визначити, чи будь-які з ваших активів або зобов’язань є вашою
спільною власністю з кимнебудь, наприклад, із чоловіком/дружиною або бізнес-партнером. Ваші активи можуть містити
деякі або всі наступні типи:

нерухомість — ваше житло, власність, яку ви здаєте, і котедж;
зареєстровані інвестиції (RRSPs, RRIFs, TFSAs, RESPs);
анківські рахунки;
інвестиції — пайові фонди, акції, обліґації, GICs, строкові депозити;
страхування;
пенсію;
активи будь-якого ва- шого бізнесу (повністю або в партнерстві з іншими особами);
особисту власність — автомобілі, човни, пред- мети мистецтва й навіть сентиментальні речі, які ви хочете залишити певному спадкоємцю.

Зобов’язання, з іншого боку, містять:

мортґедж (іпотека) на нерухомість;
особисті кредити (авто в кредит, RRSP-кредит тощо);
суми за кредитними картками й кредитними лініями;
особисті зобов’язання (наприклад, аліменти, за- боргованість друзям або членам сім’ї);
несплачені майнові або особисті податки.

Тепер, коли ви зробили інвентаризацію активів і зобов’язань, то повинні скласти список важливих документів, які будуть потрібні для виконавців вашого заповіту. Ви маєте також відстежити, де зберігаються всі ці документи: чи то в сейфі в УКС, чи під вашим матрацом, чи в сейфі в кабінеті адвоката.

Такі документи містять:

ориґінал заповіту;
доручення (Power of Attorney) на особистий догляд і доручення на власність;
свідоцтво про шлюб;
шлюбний контракт;
свідоцтво про народження/усиновлення;
страхувальні поліси;
документи нерухомості;
інформацію про запланований або передплачений сервіс похорону.

Робота виконавця вашого заповіту буде набагато простішою, якщо він точно знатиме, де знайти всі ці документи. Є певні юридичні часові терміни, які виконавці мають задовольнити. І що менше часу вони проведуть у пошуках цієї документації, то більше часу в них буде, щоби зосередитися на виконання вашої волі.

Ми розглянули основні відомості про те, що необхідно для планування спадку. У наступній статті поговоримо про те, що робити із цією інформацією. Аби дізнатися більше, зателефонуйте мені.

Анна Процьо,
Estate and Administration Officer
Ukrainian Credit Union,
416-763-5575 x200,
aprocio@ukrainiancu.com,
www.ukrainiancu.com

No comments:

Post a Comment