Monday, July 28, 2014

Фінансовий Коментар - Чи високотехнологічні акції є занадто дорогими?

Чи показники оцінки високотехнологічні  виглядають зависокими? 

Два місяці тому, в середині травня, ми писали про акції малих і високотехнологічних американських компаній, що перебували на стадії падіння, і задавали запитання, чи були причиною того зниження зависокі показники оцінки таких акцій. У той момент були також побоювання, що почнеться загальна корекція ринку. Незабаром після цього, зниження акцій малої капіталізації змінилося ростом і весь американський (як і канадський) фондовий ринок з тих пір почуває себе досить добре. Тим не менше, питання про те, чи високотехнологічні американські акції є переоціненими, не зникло з порядку денного.

Минулого тижня, Голова Федеральної резервної системи США Джанет Йеллен заявила, що "показники оцінки більш дрібних фірм, а також соціальних медіа і біотехнологічних фірм, виглядають зависокими." Це викликало падіння таких акцій як Twitter і Facebook, трохи більше ніж на 1% 15-го липня. Facebook на той час мав 12-місячний фактичний показник P/E на рівні 87, а Twitter взагалі у останні 12 місяців мав чистий збиток, і саме ці показники нагадують про інтернет-бульбашку 2000-го року. За даними опитування менеджерів інвестиційних фондів, яке провела BofA Merrill Lynch у липні, 21% глобальних керуючих активами вважають фондові ринки переоціненими, що є найвищим рівнем з 2000 року.

Водночас, на тлі покращення показників американської економіки, зростання акцій високотехнологічних і медіа-компаній має одне просте обгрунтування: очікування зростання їх прибутків. Акції Facebook з минулої п'ятниці виросли на 11% на новинах про стрибок чистого прибутку за другий квартал цього року на 138% порівняно з тим самим періодом минулого року. Лише вчора показник P/E Facebook, який розраховувався на основі чистого прибутку без урахування другого кварталу, складав 92, а з урахуванням прибутку за другий квартал скоротився до 77. Аналітики прогнозують, що P/E Facebook на основі чистого прибутку за 2014 рік знизиться до 59, а прогнозний показник 2016 року складає 31. Ці показники не є дуже низькими, але як для швидко зростаючої компанії, ці форвардні мультиплікатори не є аж такими дорогими. Ось чому акції Facebook продовжують рости.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment