Monday, October 6, 2014

Високоприбуткові облігації

Михайло Зінчук, MBA, CIM
Manager, Wealth Strategies Group
Ми продовжуємо говорити про різні види облігацій. В останніх стаття ми говорили про державні облігацій, які зазвичай вважаються найменш ризикованими, та корпоративні облігації інвестиційної категорії, які також мають високий ступінь безпеки. У цій статті ми хотіли б поговорити про високоприбуткові облігації, які за нинішніх низьких відсоткових ставок забезпечують більш високу прибутковість, однак мають більш високий ризик. У зв'язку з високим ризиком, ці облігації також називають спекулятивними або «сміттєвими» облігаціями.

У класифікації, яка використовується двома основними канадськими кредитними рейтинговими агентствами, Dominion Bond Rating Service (DBRS) і S&P, високоприбуткові облігації мають рейтинги від BB+ і нижче. Облігації з рейтингами BB і B мають високий ризик; ті, що мають C в своїх позначеннях, несуть найвищі ризики; а ті, які мають у позначеннях літеру D, знаходяться на стадії дефолту.

Високоприбуткові облігації мають низькі рейтинги з поважної причини. Згідно Вікіпедії, до 2007 року показник дефолтів серед високоприбуткових облігацій (за оцінками S&P) склав 7.4% для муніципальних облігацій і 42.4% для корпоративних облігацій. Для порівняння, рівень дефолтів серед облігацій інвестиційного класу був набагато нижчим, 0.2% і 4.1% відповідно. Саме тому багато пенсійних фондів та інших інституціональних інвесторів (банки, страхові компанії) не мають права інвестувати у високоприбуткові облігації.

Високий ризик, пов'язаний зі спекулятивними облігаціями, компенсується високими виходами. Високі доходи таких облігацій зумовлюються більш високими купонами. Часто гравці ринку облігацій можуть отримати вигоду на значних коливаннях цін на «сміттєві» облігацій на вторинному ринку, коли змінюються кредитні рейтинги облігацій або їхні прогнози. У той же час, оскільки ринок облігацій в цілому є досить непрозорим, індивідуальним інвесторам не рекомендують самостійно спекулювати «сміттєвими» облігаціями на ринку, тому що вони не мають доступу до цінових можливостей, які мають інституційні інвестори. Ось чому люди в основному інвестують у високоприбуткові облігації через пайові або індексні фонди.


Ще однією перевагою використання фондів при інвестуванні в високоприбуткові облігації є диверсифікація. Вкладати кошти в одну чи кілька спекулятивних облігацій є набагато більш ризикованим, ніж у фонд, який поєднує в собі велику кількість ретельно відібраних спекулятивних облігацій.

У матриці ризиків різних цінних паперів, високоприбуткові облігації розташовані між облігаціями інвестиційної категорії та привілейованими акціями. Купонний дохід і зобов’язання виплатити тіло боргу по облігаціях знижує ризик у порівнянні з акціями. Дохідність високодохідних облігацій, як правило, є менш волатильною, ніж у акцій внаслідок купонного компонента.

За підрахунками фірми з управління інвестиціями Peritus Asset Management, спекулятивні облігації забезпечують краще співвідношення ризику і дохідності, ніж акції. На підставі даних за 15-річний період, що передував 2012 року, дохідність високоприбуткових облігацій були вищою, ніж у акцій, а ризик (волатильність дохідності) - меншим. У кожен період часу (один, три, п'ять, десять і 15 років), результати високоприбуткових облігацій, представлених індексом Credit Suisse High Yield Index, були набагато кращими за результати, акцій, представлених індексом S&P 500.

Індекс високоприбуткових облігацій проти індексу акцій
Середня Річна Прибутковість
1 рік
3 роки
5 років
10 років
15 років
S&P 500
2.10%
14.10%
-0.26%
2.92%
5.45%
Credit Suisse High Yield Index
5.47%
23.00%
7.12%
9.07%
7.10%
Середня Річна Волатильність
1 рік
3 роки
5 років
10 років
15 років
S&P 500
15.93%
18.97%
18.88%
15.92%
16.59%
Credit Suisse High Yield Index
8.59%
9.84%
13.02%
9.94%
9.15%
Джерело: Peritus Asset Management, LLC

Michael Zienchuk, MBA, CIM
Investment Advisor, Credential Securities Inc.
Manager, Wealth Strategies Group
Ukrainian Credit Union
416-763-5575 x204
mzienchuk@ukrainiancu.com
www.ukrainiancu.com

Mutual funds and other securities are offered through Credential Securities Inc. Commissions, trailing commissions, management fees and expenses all may be associated with mutual fund investments. Please read the prospectus before investing. Unless otherwise stated, mutual funds and other securities are not insured nor guaranteed, their values change frequently, and past performance may not be repeated. The information contained in this article was obtained from sources believed to be reliable; however, we cannot guarantee that it is accurate or complete. This article is provided as a general source of information and should not be considered personal investment advice or solicitation to buy or sell any mutual funds and other securities. The views expressed are those of the author and not necessarily those of Credential Securities Inc.®. Credential is a registered mark owned by Credential Financial Inc. and is used under licence. Credential Securities Inc. is a Member of the Canadian Investor Protection Fund.

No comments:

Post a Comment