Monday, March 28, 2016

Новини з фронтів російсько-української економічної війни

Ми уважно стежимо за розвитком економічного аспекту російської агресії проти України. Обидві економіки сильно постраждали з початку російської агресії в Україні в березні 2014 г. Але, схоже, що економіка України продовжує свою тенденцію до зростання, про початок якої ми говорили на початку лютого. На цей раз, Державна служба статистики України повідомила, що в лютому 2016 року промислове виробництво в країні виросло на 7,6% в порівнянні з лютим 2015 р.  (у перерахунку на нормальну кількість днів у лютому зростання склало 4,9%). За словами dt.ua, це було першим випадком місячного зростання  промислового виробництва України (в порівнянні з відповідним місяцем попереднього року) за дуже довгий час, починаючи з липня 2012 року. У січні-лютому 2016 року зростання склало 2,9% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року. Водночас, якими би позитивними ці цифри не були, нереформована українська економіка, над якою тяжіє війна на Донбасі, все ще далека від повноцінного відновлення.

У Росії обсяг промислового виробництва в лютому виріс на 1% в порівнянні з лютим 2015 г. Але будучи скоригованим на кількість днів, цей обсяг насправді впав на 1,6%. У січні-лютому обсяг виробництва знизився на 0,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Хоча темпи падіння промислового виробництва в Росії повільно знижуються протягом останніх кількох місяців, очевидно, що економіка Росії все ще перебуває в занепаді. Ось чому керівництво Росії вживає відчайдушних заходів для відміни або принаймні послаблення західних санкцій. Росія використовує будь-якої "виправдання", щоби вмовити Захід послабити санкції - від терористичних актів в Європі до "недотримання" мінських домовленостей Україною. Причини для відчаю очевидні з огляду на прогнози багатьох експертів про те, що економіка Росії може завалитися після 2016 року. Деякі європейські країни, як повідомляється, готові задовольнити вимоги Росії, принаймні частково, або зі страху перед російським колапсом, або просто заради короткострокових "вигід" для своїх економік. Важкі часи для України ніяк не закінчаться.

Українська Кредитова Спілка Лимитед


No comments:

Post a Comment