Thursday, May 29, 2014

Фінансовий Коментар - Україна: найкраще – попереду

Україна: найкраще – попереду

У той час як відновлена українська державність переживає хрещення вогнем, прийшов час подивитися на економічну ситуацію в новій Україні. На тлі повномасштабної військової Антитерористичної Операції ці питання не можуть бути в центрі уваги, але економічна картина, яка зараз розгортається в Україні, також не є для людей зі слабкими нервами.

У той час як Канада та США готуються до росту ВВП цього року на 2.0%-2.5%, аналітики прогнозують падіння ВВП України на 4%-10%. Національна валюта гривня щойно втратила більше 30% своєї вартості по відношенню до долара США, що може бути корисно для експорту, але створює сильний тиск на споживачів, враховуючи, що 42% усіх кредитів в Україні деноміновані у твердій валюті. Додатковий тиск на споживачів створюють ціни на енергоносії, які цього року мають зрости більш ніж на 50%, відповідно до угоди з Міжнародним Валютним Фондом (МВФ). На тлі подорожчання імпорту через девальвацію гривні, все це напевне призведе до прискорення інфляції, яка може скласти більше 10% у цьому році. Додайте до цього газовий конфлікт з Росією, який навряд чи вщухне у осяжному майбутньому.

Наразі гарні економічні новини для України надходять в основному з-за кордону. Зокрема, країна отримує фінансування від міжнародних установ, яке має підтримати економіку протягом перехідного етапу. Україна вже отримала понад $3 млрд. в межах дворічного кредиту МВФ на $17 млрд. Світовий Банк оголосив цьогорічну програму допомоги Україні на $3.5 млрд. Європейський Банк Реконструкції та Розвитку планує цього року інвестувати близько €1 млрд. в українські проекти. Крім того, Європейський Союз нещодавно в односторонньому порядку відмінив тарифи і квоти на український імпорт.

Економічна картина в Україні може виглядати похмуро, але за останні кілька місяців українці неодноразово демонстрували безпрецедентні винахідливість і рішучість у подоланні найважчих обставин. Зараз, після успішних виборів Президента, ми є більш оптимістичними з приводу майбутнього України, ніж будь-коли раніше.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment