Friday, May 23, 2014

Фінансовий Коментар - Гарячі гроші підігрівають ринок

Гарячі гроші далі підігрівають ринок облігацій

Вважається, що м’яка грошово-кредитна політика центральних банків США і Канади ось уже п'ять років є однією з основних причин сильного росту акцій. Американські акції цього року ставлять нові історичні рекорди, в той час як канадські акції зараз вже майже досягли своїх максимумів, які були поставлені у докризовий період. Ринки облігацій зараз також переповнені ліквідністю і прибутковість облігацій знижується. З початку року прибутковість 10-річних казначейських облігацій США знизилася на 40 базисних пунктів до 2.60%, а дохідність 10-річних облігацій Уряду Канади – на 60 базисних пунктів до 2.30%.

Ця тенденція перекинулася на облігації спекулятивного рівня (високоприбуткові або сміттєві облігації). Згідно Bloomberg і Barclays Plc, прибутковість дрібних і ризикованих випусків американських облігацій зараз дуже ненабагато перевищує прибутковість більших випусків облігацій з меншим ризиком: розрив у дохідності між ними впав від 1.05% на кінець 2011 р. майже до нуля. Цей процес має також позитивні наслідки для реального сектора економіки: Bloomberg повідомляє, що боргове фінансування невеликих компаній і, зокрема їх активності зі злиттів та поглинань, стало набагато дешевшим завдяки тому, що лише у квітні інвестори принесли $230 млн. у пайові фонди, які фокусуються на високоприбуткових облігаціях (за даними Інституту інвестиційних фондів Канади).

Тривалий період м'якої грошово-кредитної політики досі призвів переважно до більш агресивної фінансової діяльності, у той час як інвестиції в основний капітал і економічне зростання залишаються досить помірними як у Канаді, так і в США. Найближчим часом стане більш зрозуміло, чи недавнє падіння прибутковості облігацій є сигналом про нове сповільнення економіки, а чи дешеві гроші знайдуть свій шлях в реальний сектор і допоможуть економічному зростанню.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment