Tuesday, May 13, 2014

Фінансовий Коментар - Огляд ринку з думкою про Україну

Огляд ринку з думкою про Україну

Ті, хто уважно стежить за розвитком подій в Україні, знають, якою напруженою і часто трагічною є ситуація: російські та місцеві терористи продовжують порушувати нормальний плин життя у східних реґіонах, катувати і вбивати українців. У той же час, як це часто буває, багато хто у інших країнах сприймає цю ситуацію по-іншому. Стає все більш зрозуміло, що глобальні фінансові та інвестиційні ринки не хвилюються з приводу безпосередніх небезпек, які походять від української ситуації, і займають вичікувальну позицію.

Після так званого "референдуму", який був "проведений" терористами у минулу неділю, і який може розглядатися Путіним як передумова для повномасштабного нападу на Україну, основні американські і канадські фондові індекси виросли на 1%-2% в понеділок. Навіть російські ринки виросли в понеділок і на даний момент вже піднялися на 16% від своєї нижньої позначки, яка була встановлена у середині березня, коли кримське вторгнення було у самому розпалі.

Ми сподіваємося, що ринки сприймають українську ситуацію правильно. Якщо Росія не відповість на заклики лідерів терористів і не здійснить вторгнення в Україну, ситуація може залишитись відносно стабільною, принаймні до президентських виборів 25 травня. У цьому випадку, українські військові і сили безпеки, а також громадськість, мали би гарні можливості знищити терористичну загрозу. Це також збільшило би шанси на проведення мирних і прозорих виборів.

Цими днями також надійшли новини більш довготермінового характеру, пов'язані з україно-російською ситуацією: Саудівська Аравія, найбільший у світі виробник і експортер нафти, в понеділок запевнила ринки про свою готовність збільшити постачання нафти, якщо криза у Східній Україні створить дефіцит нафти (International Business Times). Ця заява була сприйнята багатьма спостерігачами як сигнал для Росії про можливі санкції проти її нафтогазової промисловості, яка має життєво важливе значення для її економіки. На тлі відтоку капіталів з Росії, який Європейський центральний банк зараз оцінює більш ніж у $220 млрд. з початку кризи (The Telegraph), подібні санкції можуть мати руйнівні наслідки для російської економіки.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment