Wednesday, May 21, 2014

Фінансовий Коментар - Золото: барометер економічної та політичної ситуації

Куди рухається ціна на золото?

Після різкого падіння восени 2012 р. - навесні 2013 р. ціна на золото рухається в бічному тренді в діапазоні US$1,200-US$1,400 за унцію вже рівно рік. Золото в даний час торгується прямо посередині цього діапазону, близько $1,300 за унцію. Ми не маємо наміру робити прогноз ціни золота, однак хотіли би розглянути рух цієї ціни, яка часто є барометром світової економічної та політичної ситуації.

Наприклад, зростання ціни золота до майже $1,380 в середині березня цього року було, зокрема, пов'язане з російським вторгненням до Криму. З того моменту всі рухи ціни золота, принаймні частково, пов'язувалися експертами ринку зі злетами і падіннями напруженості в Україні. Однак, як ми вже відзначали у недавньому блозі, що довше триває українська ситуація, то слабшою стає реакція ринку на неї. Це згасання реакції є відображенням відносної байдужості до української ситуації на Заході, і у той же час деякого поліпшення перспектив замирення в Україні. Водночас, ринок не виключає також перспективу ескалації цієї ситуації, яка підтримує ціну золота.

Ще одним важливим фактором, який впливає на ціну золота, є прогнози про напрямок руху монетарної політики у США, зокрема про темпи припинення викупу активів Федеральною резервною системою. Кожна оптимістична економічна новина зі Сполучених Штатів посилює очікування швидкого припинення політики кількісного пом’якшення і відповідно понижує ціни на золото, і навпаки. Фізичний попит на золото з боку Китаю та Індії, який також є значним фактором, залишається сильним. Зокрема, нещодавний ріст золота до $1,300 за унцію можна приписати на очікування того, що індійський уряд полегшить обмеження на імпорт золота (Bloomberg).

Прогнози ціни золота на цей рік, схоже, схиляються до нижньої межі поточного цінового діапазону. Серед більш низьких прогнозів – прогноз Goldman Sachs, $1,050 через 12 місяців, що ґрунтується на очікуванні поліпшень у економіці США. Провідна незалежна консалтингова фірма у царині дорогоцінних металів GFMS Ltd очікує середню ціну цього року на рівні $1,225. Інвестиційний банк UBS AG нещодавно підняв свій прогноз на 2014 р. до $1,300 на очікуваннях підвищеного попиту на золото в якості безпечного активу і сильного попиту з боку азіатських покупців. Медіанний прогноз дев'яти аналітиків, які займаються ринком золота і відслідковуються Bloomberg, на кінець 2014 року становить $1,165. Два найбільш точні аналітики з цієї групі є ще більшими песимістами і їх прогнози схожі на прогноз Goldman Sachs.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment