Wednesday, May 7, 2014

Фінансовий Коментар - Передбачення "ринкових ведмедів"

Ринкові ведмеді знову роблять "передбачення"

Близько місяця тому ми писали у блозі, що після зростання на 2.6 % у четвертому кварталі 2013 р. ріст ВВП США у першому кварталі 2014 р. оцінювався багатьма на рівні до 2%. Реальність виявилася набагато гіршою. Наприкінці квітня Бюро економічного аналізу США видало попередню оцінку, що ВВП насправді виріс лише на 0.1%.

Ця оцінка може бути переглянута у бік збільшення, однак, подібні слабкі результати дають деякі підстави для нової хвилі скептичних очікувань щодо росту глобальної економіки і ринків. Згідно Yahoo Finance, такі економічні спостерігачі, як Джеремі Ґрентем, Марк Фабер і Нуріель Рубіні, які добре відомі своєю песимістичною позицією, останнім часом активізували свої прогнози про близький глобальний економічний спад.

Як правило, економічні та ринкові песимісти утримуються від надання будь-яких часових параметрів прогнозам економічного або ринкового погіршення. Це – зручна позиція, яку досить складно спростувати: поки економіка і ринки ростуть, ці прогнози вважаються можливими, але щоразу, як ринки падають, що є неминучою реальністю, ці провісники швидко оголошують, що вони мали рацію.

На цей раз, менеджер фондів глобальної інвестиційної компанії GMO Джеремі Ґрентем зробив конкретний прогноз про те, коли лусне ринкова бульбашка (згідно businessinsider.com). Він вважає , що американський фондовий ринок вже зараз є переоціненим і що ФРС вже закачало занадто багато ліквідності в економіку, але очікує, що бульбашка лусне ближче до президентських виборів у США 2016-го року.

Це більше, ніж 2 роки від сьогодні, і якщо станеться саме так, то нинішньому бичачому ринку, який почався у березні 2009 року, на той час буде сім з половиною років. Хоча засоби масової інформації можуть чіплятися за подібні передбачення, ми будемо чекати чітких економічних доказів, перш ніж повіримо, що ринки є переоцінені і рухаються в напрямку корекції. Слабке зростання ВВП є лише одним з декількох показників, які свідчать, що спад ринку – на горизонті. Також повинні з’явитися інші показники, у тому числі перевернута крива дохідності облігацій (яка в даний час є стрімко висхідною, що означає триваюче посилення ринку), більш високі капітальні витрати (які поки що не відбуваються), рівень безробіття 5% або нижче (який у США зараз перевищує 6%), а також ціновий тиск, який змушує підвищувати процентні ставки (перше підвищення ставок очікується в кінці 2015 року).

Українська Кредитова Спілка Лімітед

No comments:

Post a Comment