Friday, January 30, 2015

Фінансовий коментар: Чи Захід дав Росії реченець схаменутися?


Захід дав Росії 2 тижні, щоби схаменутися?

Рішення Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) про позбавлення Росії права брати участь у голосуваннях до квітня 2015 року і рішення Раді Європи про продовження санкцій відносно Росії до вересня 2015 були прийняті 28 і 29 січня відповідно. Ці рішення можна розглядати як перші офіційні докази нової важкої хвилі західних санкцій проти Росії. Здається, що бомбардування Маріуполя 24 січня, в результаті яякого 30 мирних жителів загинули і більше 110 отримали поранення, було червоною лінією, яку Росія переступила, ймовірно, в спробі залякати Україну і Захід. Як виглядає, ефект від таких дій є протилежним.

До Маріуполя, згідно різних повідомлень, деякі держави-члени ЄС хотіли полегшити санкції проти Росії. Тепер санкції продовжені і нові особи та організації будуть включені в санкційний список протягом тижня. Важливо відзначити, що в оголошенні про своє рішення ПАРЄ засудив "... приховані військові дії російських військ у східній України", що, здається, було першим офіційним визнанням російської агресії в Україні з боку ЄС. Подібна заява мала би змінити логіку європейського підходу до кризи. Це вже не якась підтримка якихось повстанців. Це - визнання війни, яку одна країна веде проти іншої в безпосередній близькості від кордону ЄС.

На цьому тлі, нинішні чутки, що Росія отримала два тижні від Заходу, щоб закінчити агресію або бути зруйнованою економічно, здається, заслуговують на довіру. Російські фінансові ринки, схоже, готуються до такого роду сценарію. Російський рубль поставив новий історичний мінімум щодо долара США 29 січня на рівні 69.39 рублів за 1 долар. Російський фондовий індекс RTSI впав на 2.34% в той же день. Хоча нове падіння цін на нафту, а барель Brent 29-го січня знову впав нижче $49.0, також може бути фактором падіння російських ринків.

Багато спостерігачів кажуть про потенційне рішення Ради ЄС, яке начебто планується прийняти 12 лютого, про відімкнення Росії від глобальної міжбанківської платіжної системи SWIFT. Найближче майбутнє покаже, чи це правда, і якщо так, чи цей варіант лише виконує роль "великої палиці", щоб налякати Росію, чи він розглядається всерйоз. Таке рішення зруйнує російську економіку, але також нашкодить і світовій економіці. Тим не менш, Захід цілком може серйозно планувати таке: там, здається, зрозуміли, що за відсутності воєнної допомоги Україні, треба прискорити економічну війну з Росією, щоб не дістати тотальну війну в Європі. Останні оголошення США та ЄС про додаткові кредити Україні на більше ніж $4 млрд цілком вписуються у цю картину.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment