Thursday, November 12, 2015

Фінансовий коментар: Україна і Росія: ні війни, ні миру

Україна і Росія: ні війни, ні миру

За час війни у Східній Україні, яка триває вже рік і вісім місяців, українські сподівання значною мірою були пов’язані з впливом західних санкцій на економіку Росії. Оскільки війна вступила в менш активну стадію, що, як багато хто стверджує, справді є результатом санкцій, прийшов час підбити економічні підсумки. На щастя для України, незважаючи на те, що Росія припинила свою активну агресію в Донбасі, Захід не скасував санкції, в той час як ціни на нафту залишаються досить низькими, нижче $50/барель. Сирійська авантюра Путіна, яка, імовірно, мала на меті, зокрема, усунути підстави для західних санкцій і підвищити ціни на нафту, поки що терпить невдачу.

В результаті, економіка Росії продовджує падати вже більше ніж півроку. У третьому кварталі 2015 ВВП Росії впав на 4.3%. Однак падіння починає зменшуватися і починають з’являтися ознаки росту - ВВП у січні-вересні знизився лише на 3.8%, а у вересні зріс на 0.3% порівняно з серпнем.

Ситуація в українській економіці дещо схожа. Національний банк України вважає, що ВВП країни в третьому кварталі виріс на 1%. Чим ситуація відрізняється від російської, це загальним рівнем зниження: ВВП України впав на 14.7% у другому кварталі і, як очікується, скоротиться на 9% за рік в цілому. Війна, очевидно, має більшу людську і економічну ціну для України, ніж для Росії. Чи буде Захід скасовувати або полегшувати санкції проти Росії? Куди йде ціна на нафту? Чи активізуються бойові дії на Донбасі? Чи ця війна, зрештою, остаточно стає довготерміновим замороженим конфліктом? Всі ці питання вимагають відповідей, але, як завжди буває із замороженими конфліктами, відповідей навряд чи варто очікувати у швидкому часі.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

source of image: http://bintel.com.ua/en/article/gib-mir/

No comments:

Post a Comment