Wednesday, November 25, 2015

Немає гарних новин з сировинного фронту

Сировинні товари мають вирішальне значення для канадійської економіки, оскільки на сектори природних ресурсів в 2014 році припадало 20% ВВП Канади. Половина з цієї частки, або 10% ВВП, припадало на енергетичний сектор. Як результат, довге зниження цін на нафту призвело до проблем у економіці Канади. ВВП країни впав на 0,8% у першому кварталі і ще на 0,5% у другому кварталі 2015 р. Як показано на діаграмі, спад сировинного індексу Bloomberg посилився в цьому році. Зокрема, ціна на золото знизилася на 10% в порівнянні з минулим роком, у той час як нафта і мідь втратили 47% і 31% відповідно.

Bloomberg commodity index, 2010-2015 (source: bloomberg.com)

Чи є надія на відновлення цін на сировинні товари, яке би підтримало економіку Канади? Виглядає на те, що консенсус з цього приводу - досить песимістичний. Conference Board of Canada очікує, що ціна на нафту WTI, яка в даний час знаходиться коло $42 за барель, не повернеться до $70 за барель до 2019 року. За інформацією провідного світового металотрейдера, компанії Kitco Metals, поточне падіння сировинного сектора поки що не перевищує за тривалістю попередні падіння цього ринку. Поточне падіння триває п'ятий рік, а в середньому періоди слабкості сировинних ринків з початку 20-го століття тривали близько 7-8 років. Один такий спад тривав близько 15 років, з кінця 1970-х до 1992 року.

 
Хоча нинішній період слабкості сировинного ринку здається досить довгим для деяких інвесторів, є фундаментальні причини, які вказують, що він все ще може тривати протягом деякого часу. Зокрема, один з найбільших світових споживачів сировини, Китай, не показує ознак прискорення економіки порівняно з темпами зростання, які були там лише рік тому. Китайська економіка сповільнюється, а китайська влада знижує свої очікування зростання до рівнів, які знаходяться значно нижче 7%, що розглядався раніше пороговим рівнем.
Веб-сайт kitco.com цитує Кармен Рейнхарт, професора міжнародної фінансової системи в школі Кеннеді Гарвардського університету, що ніяка інша економіка не має можливості підняти "млявий попит" так як Китай. Економіка США останнім часом також не допомагає глобальному зростанню, її ріст у третьому кварталі 2015 року склав лише 1,5% (орієнтовна оцінка Бюро економічного аналізу США), після росту на 3,9% у другому кварталі. Якщо Федеральна резервна система США підвищить відсоткові ставки на своєму засіданні 15-16 грудня, як вказав 21 листопада президент ФРС Сан-Франциско Джон Вільямс, це може додатково знизити перспективи довгострокового зростання провідної глобальної економіки.
Через спад цін сировини виробники загострили свою увагу на витратах. У нещодавній доповіді Conference Board of Canada говориться, що канадські виробники нафти не зменшили видобуток нафти через низькі ціни: потужності по видобутку більше ніж 840 000 барелів бітумної нафти будуть введені в експлуатацію у 2015-2019 рр., що на 39% більше від рівня виробництва у 2014 році. Замість цього, канадські виробники нафти скорочують експлуатаційні витрати на 15%-30%. Зокрема, вони знизили заробітну плату і ліквідували 36 000 робочих місць на тлі зниження цін на нафту.
Аналогічна ситуація розвивається у залізорудному секторі. Ціна залізної руди знизилася на близько 60% з моменту свого піку в 2011 році. Незважаючи на зниження, світові лідери виробництва залізної руди, BHP Billiton, Rio Tinto і Vale істотно не згорнули виробництво, натомість зосередилися на скороченні витрат.

Michael Zienchuk, MBA, CIM

Investment Advisor, Credential Securities Inc.

Manager, Wealth Strategies Group
Ukrainian Credit Union Limited

416-763-5575 x204

mzienchuk@ukrainiancu.com
www.ukrainiancu.com

Mutual funds and other securities are offered through Credential Securities Inc. Commissions, trailing commissions, management fees and expenses all may be associated with mutual fund investments. Please read the prospectus before investing. Unless otherwise stated, mutual funds and other securities are not insured nor guaranteed, their values change frequently, and past performance may not be repeated. The information contained in this article was obtained from sources believed to be reliable; however, we cannot guarantee that it is accurate or complete. This article is provided as a general source of information and should not be considered personal investment advice or solicitation to buy or sell any mutual funds and other securities. The views expressed are those of the author and not necessarily those of Credential Securities Inc.®.  Credential is a registered mark owned by Credential Financial Inc. and is used under licence. Credential Securities Inc. is a Member of the Canadian Investor Protection Fund.

No comments:

Post a Comment