Tuesday, December 23, 2014

ТFSA чи RRSP?

Роман Млинко, CIM, CFP
Wealth Strategies Consultant
Ви вже напевне вживаєте RRSP аби відкласти кошти на майбутнє. Але з початку січня 2009 Ви маєте іншу опцію – Тax Free Savings Account, або ТFSA.
Цей вид інвестиційного рахунку може слугувати додатком до Вашого RRSP, aле як вирішити: який план кращий? Подаємо кілька загальних указівок для  вибору RRSP чи TFSA.

Якщо Ви бажаєте частого та зручного доступу до Ваших грошей, використовуйте TFSA. Ви зможете вибрати гроші без оподаткування в будь-який час і знову покласти кошти в ТFSA в майбутньому. Щодо RRSP, то Ви маєте змогу використовувати його для довготермінових інвестицій.

Якщо Ваш річний прибуток є низким, тоді TFSA може бути кращою альтернативою позаяк його неоподатковуваність і гнучкість у користуванні ним можуть бути вигіднішим за незначне податкове відрахування вкладу в  RRSP.


Якщо Ви тільки розпочинаєте свою професійну кар'єру, тоді інвестуйте cпочатку у ТFSA. Через певний час, Ви закумулюєте достатньо місця в RRSP аби вигідніше скористатися з вкладу в RRSP (із точки зору подадкового відрахування), коли Ваш прибуток буде значно більшим.

Якщо Вам потрібна позика, Ви можете використовувати ТFSA як заставу. Пам'ятайте що відсотки сплачені за позику для вкладів в ТFSA чи RRSP, не можна відраховувати з податків.

ТFSA може бути кращим за RRSP Home Buyers Plan чи Life Long Learning Plan для заощаджень на купівлю житла або на освіту. Це – тому, що гроші, вибрані з TFSA, не потрібно повертати до плану, чи, тримати їх на рахунку на протягом 90 днів, чи, якщо Ви вирішите використати гроші на інші потреби, Вам не доведеться платити податків.

Якщо Ви маєте такі інвестиції як GIC, money market mutual funds, term deposits чи bonds, що виплачують відсотки які оподатковуються у повною мірою, використовуйте TFSA, де ці прибутки будуть захищені від податку.

Якщо Ви маєте високоризиковані/високоприбуткові інвестиції, тоді TFSA може бути кращим за RRSP чи звичайний рахунок. Наприклад, якщо Ваші $10,000 зростуть до $100,000, уся сума може бути вибрана без оподаткування. Недоліком є те що Ви не зможете скористатися з так званих. “capital loss” податкового відрахування, якщо Ваші інвестиції втратять свою вартість.

Інвестиціі у звичайному рахунку можуть бути перераховані до TFSA, але спочатку проконсультуйтеся з експертом щодо податкових наслідків.

Якщо Ваш пенсійний фонд обмежує Ваші вклади до RRSP, скористайтеся з TFSA аби доповнити Ваші пенсійні заощадження.

Якщо Ви йдете на пенсію через 10-20 років, використайте TFSA щоб накопичувати Ваші пенсійні заощадження аґресивніше.

Коли ж Ви повністю використали RRSP, користуйтесь TFSA, щоби Ваші інвестиції зростали без оподаткування.

Якщо Ви хочете знизити оподатковуваний прибуток після виходу на пенсію, вживайте TFSA у додаток до RRSP. Після переведення RRSP на RRIF (коли Вам виповниться 71 рік), гроші, вибрані з RRIF oподатковуються згідно з Вашим податковим рівнем. Тому, додаткові кошти з TFSA можуть зменшити Ваші податки.

Якщо Вам не потрібні гроші з RRIF/LIF, перекладіть їх на TFSA де вони будуть інвестовані без оподаткування доки вони Вам знадобляться.

Якщо Ви отримуєте Old Age Security, Canada Child Tax Benefit, Employment Insurance чи Guaranteed Income Supplement, користуйтеся TFSA, щоб уникнути потенційних зменшень цих платежів, оскільки гроші з TFSA не вважаються прибутком.

Ці поради – загального характеру. Ваша ситуація – унікальна і потребує персонального аналізу.Якщо у Вас є запитання стосовно TFSA чи інших інвестиційних планів, прошу звертайтеся до наших інвестиційних радників по професійну пораду.

Успішного Вам інвестування,

Роман Млинко, CIM, CFP
Wealth Strategies Consultant
Ukrainian Credit Union
416-763-5575х201;
ukrainiancu.com



No comments:

Post a Comment