Friday, December 19, 2014

"Нафта і Газ пішли прогулятися ...

Mихайло Зінчук, MBA, CIM
Manager, Wealth Strategies
 ... Нафта впала і розбила свою корону, а газ поточився слідом за нафтою". Ми позичили це з популярного дитячого віршика про Джека і Джилл, але на сьогоднішньому енергетичному та фінансовому ринках ця інтерпретація представляється доцільною. Останні шість місяців ціни на нафту падали, у останніх два місяці падіння йшло прискореним темпом. Наведений нижче графік з InfoMine.com показує ціну за барель нафти марки Brent Sea. Ціна нафти West Texas Intermediate, або WTI, яка використовується як стандарт ціни на нафту у США, впала нижче $60.00 за баррель на закриття ринку 15 грудня 2014 р. Ціни на нафту впали на 25% з середини червня до початку жовтня, але з тих пір впали ще на 33% з початку жовтня до середини грудня.




Що є причиною цього різкого і агресивного падіння цін на нафту? Багато хто вважає, що це США хочуть завдати фінансового болю Росію за її незаконні дії в Україні, від анексії Криму до надання зброї і підкріплень терористам у Східній Україні. Ця гіпотеза є частково вірною – у тій частині, де говориться, що США відіграють роль у нинішньому падінні цін на нафту. Але нафта падає не через дії, безпосередньо спрямовані на Росію.

Видобуток нафти у США зростає
Скорочення видобутку нафти у США тривало десятиліттями, але нещодавно Америка значно збільшила видобуток нафти до рівня історичних максимумів за останні десять років. Виробництво нафти в США досягло піку в кінці 1960-х років – на початку 1970-х років на рівні понад 9 млн барелів за день. Від того моменту аж до 2005 року видобуток нафти в США постійно знижувався і впав до менше ніж 5 млн барелів за добу у 2005 році. Однак технологічі досягнення у видобутку сланцевих нафти і газу дозволили різко збільшити видобуток.



На січень 2014 р. виробництво нафти в США сягнуло понад 8 млн барелів за день, а зараз вже пройдений рівень 9 млн барелів за день вперше з початку 1970-х років. США в даний час виробляє більше нафти, ніж Саудівська Аравія, і є найбільшим виробником нафти в світі після Росії. До речі, Росія збільшила видобуток нафти протягом останніх 14 років від 6 млн барелів за день у 2000 році до понад 10 мільйонів барелів за день зараз.


Низькі ціни на нафту допоможуть глобальному економічному зростанню
Ще одна гіпотеза про причини різкого падіння цін на нафту говорить про зусилля щодо стимулювання зростання світової економіки. Економіка Китаю значно сповільнився, до 7.3% зростання порівняно з 11% - 12% на початку 2000-х років. Це уповільнення скорочує попит на сировину в цілому, в тому числі на нафту. Подивіться на загальний обвал цін на сировину, що відображає слабкість китайської економіки. Отже аргумент про низькі ціни на нафту як інструмент стимулювання глобального економічного зростання є цілком вірогідним. США та Європа вже застосували величезні фінансові стимули, а тепер черга за Близьким Сходом - нижчі ціни на енергоносії будуть сприяти скороченню корпоративних витрат і збільшенню наявного доходу споживачів, забезпечуючи ріст попиту і зайнятості.

Така гіпотеза здається правдоподібною, але потребує досліджень, щоб знайти прямі докази. Недавнє засідання ОПЕК нічого не вирішило - найбільш постраждалі  країни вимагали від Саудівської Аравії скоротити виробництво, але та відмовилася. Виглядає на те, що слабкий глобальний попит в поєднанні з надлишковим виробництвом нафти позначається на цінах.
Нарешті, Федеральна резервна система США сигналізує про закінчення грошово-кредитного стимулювання - останні придбання фінансових активів відбулися у жовтні 2014 року, а основні ринкові інвестори очікують, що процентні ставки зростуть у середині-кінці 2015 року. Отже фінансова ліквідність має скоротитися, що скоротить грошову масу і подіє як дефляційна сила на ціну нафти.

Навіть нафтові компанії помиляються
Забавно, що лише 17 жовтня 2014 р. агентство Reuters повідомило, що Schlumberger Ltd., найбільша в світі нафтосервісна компанія очікує, що витрати на нафту і газ будуть збільшуватися в 2015 році, оскільки світовий попит на нафту зросте. Менеджмент Schlumberger заявив, що вони очікують зростання світового попиту на нафту на 1.1 млн барелів за день у 2015 році, що співпало з оцінкою Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). МЕА на той момент знизило свої очікування зростання попиту у 2015 році від 1.4 млн до 1.1 млн. У той час ціни на нафту були близько $87 за барель Brent, в той час як зараз ціна становить $62 за барель. Можна припустити, що зниження цін на нафту призведе до нового скорочення прогнозу глобального попиту на нафту ще до кінця року.

Michael Zienchuk, MBA, CIM
Investment Advisor, Credential Securities Inc.
Manager, Wealth Strategies Group
Ukrainian Credit Union
416-763-5575 x204
www.ukrainiancu.com


Mutual funds and other securities are offered through Credential Securities Inc. Commissions, trailing commissions, management fees and expenses all may be associated with mutual fund investments. Please read the prospectus before investing. Unless otherwise stated, mutual funds and other securities are not insured nor guaranteed, their values change frequently, and past performance may not be repeated. The information contained in this article was obtained from sources believed to be reliable; however, we cannot guarantee that it is accurate or complete. This article is provided as a general source of information and should not be considered personal investment advice or solicitation to buy or sell any mutual funds and other securities. The views expressed are those of the author and not necessarily those of Credential Securities Inc.®.  Credential is a registered mark owned by Credential Financial Inc. and is used under licence. Credential Securities Inc. is a Member of the Canadian Investor Protection Fund.

No comments:

Post a Comment