Tuesday, October 17, 2017

Чи світові уряди знищать біткойн?


Біткойни та інші криптовалюти (їх зараз розвелось вже декілька сотень) стали гарячою темою. Біткойн - це валюта, чия пропозиція кінець кінцем буде обмеженою, очікується, що кількість біткойнів не перевищить 21 мільйон (зараз їх близько 12,5 мільйонів). Для «видобутку» біткойнів використовується високотехнологічний комп'ютерний алгоритм, і з кожною ітерацією цей алгоритм стає складнішим. Частково внаслідок цього вартість біткойну значно зросла - з 10 центів США рівно сім років тому до більш ніж 5500 доларів США зараз. У біткойна було кілька періодів сильного зростання - наприклад, за останній тиждень його ціна в доларах США виросла майже на 25%.


Через це багато людей вже довгий час говорять про "біткойнову бульбашку". Один видатний критик біткойну, Голова правління та генеральний менеджер JPMorgan Chase Джеймі Даймон, сприймає біткойн досить особисто і вже кілька разів за останні роки оголошував його майбутній крах.

Але чи справді біткойн колись лусне, або навпаки, стане законною валютою? Відповідь, тут, можливо, лежить у темпі прогресу біткойна. Тиждень тому Джеймі Даймон заявив, що біткойн поки що не представляє собою щось значне – банк JPMorgan Chase пропускає через себе близько 6 трильйонів доларів на день, тоді як торгівля біткойном в даний час становить лише близько 1 мільярда доларів на день.
Але, як очікує Даймон, настане час, коли "уряди розчавлять біткойн", оскільки "уряди люблять контролювати свої валюти і свої економіки". Важко прослідкувати, що саме підтримує ціну біткойна, але вона до певної міри пов'язана з алгоритмом та дефіцитом пропозиції. У світі вже існують торогівці, які приймають біткойни для транзакцій. Цікаво було б дізнатися, чи сам таємничий творець (чи творці) біткойна, відомий під ім'ям Сатоши Накамото, знає, як довго триватиме розвиток цієї валюти і чим це все закінчиться.
Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment