Thursday, November 6, 2014

Молодь і фінансова грамотність: знайомтеся завчасу

Михайло Зінчук, MBA, CIM
Manager, Wealth Strategies Group
Нещодавно одна з щоденних газет в Торонто опублікувала статтю про те, наскільки сьогоднішні студенти фінансово розумніші, ніж у минулому. Вони також досить досвідчені у використанні різних фінансових продуктів і послуг.

Фінансова грамотність є одною з ключових навиків життя але, на жаль, рідко набувається в школах. Так що, це приємно читати, коли студенти розуміють, що навіть невеликі фінансові рішення сьогодні, можуть мати важливі наслідки для майбутнього майна або відсутність його.

Наприклад, більшість студентів поступили на літню роботу в цьому році і половина з них планує використовувати хоча б частину цих грошей, щоб допомогти оплатити свою плату за навчання – бо вища освіта, звісно ж, є майже необхідною умовою для поліпшення майбутніх доходів.

Отже, ця тенденція може бути інтерпретована, як розумна інвестиція студентів у власне майбутнє. Замість того, щоб витрачати свої літні заробітки на потреби сьогодення, вони їх економлять, щоб збільшити шанси на ще кращі доходи в подальшому.


У-у-ух, кредитна картка!

Стаття повідомляє ще й про те, що більшість студентів користується кредитними картками. Кредитні картки можуть бути небезпечні в наївних руках - хто не має друга, який здурів при першому вжитку кредитної картки, а потім пережив малий інфаркт, коли наспів місячний звіт? Одначе, при відповідальному використовуванні, вони є кращим способом для студентів, щоб швидко створити кредитну історію. Такі речі, як покупка житла, все ще можуть бути десятиліття в майбутньому для багатьох студентів, але створення хорошої оцінки кредитоспроможності вже тепер запевнить, що буде простіше і дешевше позичати гроші пізніше.

Ще більш обнадійливим є те, що три чверті студентів сплачують свій повний баланс кредитної картки кожного місяця. Це правдоподібно належить до головної трійки основних принципів фінансової грамотності, які потрібно знати кожній молодій людині. Ніколи, ніколи, якщо Ви можете уникнути цього, не зберігайте залишок на Вашій кредитній картці. За винятком звертання до місцевих лихварів чи операцій для переведення в готівку чеків, заборгованість по кредитній картці є найдорожчим для Вас способом позичати гроші.

Плануйте заздалегідь
Кращий спосіб уникнути перенесення заборгованості кредитної картки з місяця в місяць, це слідувати фундаментальне правило номер 1 фінансової грамотності - витрачати менше, ніж заробляєте. Таким чином, Ви завжди матимете достатньо в кінці місяця, щоб сплатити непогашений залишок за кредитною карткою. Другий найкращий спосіб, це отримати кредитну лінію. Мати заборгованість по кредитній лінії буде Вас коштувати якусь суму грошей у вигляді процентних платежів, але Ви будете платити ставку в розмірі 4-11%, а не 19-29%.

Справа з кредитними лініями в тому, що, можливо контр-інтуїтивно, це набагато простіше отримати її, коли Вам не потрібно грошей, ніж тоді, коли Ви стикаєтесь з горою боргів. Подайте заявку на кредитну лінію, як тільки у Вас збереться достатня кількість кредитної історії (створена регулярним використовуванням і погашенням кредитної картки). Більшість фінансових установ з радістю наділять Вам хоча б невелику кредитну лінію, і вони, швидше за все, застосовуватимуть відносно низьку процентну ставку, якщо вона забезпечується, а 2-3% більше, якщо вона незабезпечена. Якщо Ви будете чекати, поки Ви насправді, дійсно потребуєте цього, коли у Вас є $15000 боргу на трьох кредитних картках і Вам важко робити мінімальні платежі, то Вам буде трудніше отримати ту кредитну лінію, і якщо Ви її отримаєте, кредитор, крім цього, захоче стягувати набагато більші проценти.

Отже, усім там нашим студентам поздоровлення за те, що Ви фінансово розумніші, ніж іноді признає загальне суспільство, і продовжуйте робити правильні вибори, щоб не довелося Вам жити від зарплати до зарплати.

Михайло Зінчук
Manager, Wealth Strategies Group
Ukrainian Credit Union
416-763-5575, ext. 204
mzienchuk@ukrainiancu.com
www.ukrainiancu.com

No comments:

Post a Comment