Tuesday, April 29, 2014

Фінансовий Коментар - Вартісний підхід у оцінці акцій

Чи відбувається перехід до вартісного підходу у оцінці акцій?

Вибір між вартістю і зростанням у підходах до інвестування цікавить інвесторів вже довший час. Більшість інвесторів використовують той чи інший підхід, а багато хто використовує обидва підходи на різних стадіях циклу фондового ринку. На стадії зростання інвестори налаштовані більш оптимістично і багато компаній переживають тривалі періоди значного зростання прибутку, під час яких вони мають високі мультиплікатори ціна/прибуток (P/E). Для подібних акцій мультиплікатор P/E нижчий за 50 вважається занизьким.

Компанії, які оцінюються за показниками вартості, а не росту, знаходяться на більш зрілих етапах розвитку бізнесу і мають більш низькі темпи зростання доходів та прибутків. Підхід до інвестування, який оснований на оцінці вартості, передбачає пошук компаній з сильними фундаментальними показниками, які мають низький мультиплікатор P/Е (або інший показник дешевизни). Привабливий P/E для подібних акцій знаходиться на рівні нижче 12-14. Подібні акції показують результати, кращі за результати акцій зростання, коли фондовий ринок та економіка знаходяться на більш зрілих етапах циклу.

В останні 30 років на американському фондовому ринку було декілька етапів, на яких акції зростання і вартості показували порівняно кращі результати. У 1990-ті роки ринок істотно зріс і кількість акцій зростання, які належали до сектора високих технологій, була великою, аж поки ці акції не стали занадто дорогими і ринок не зазнав краху у 2000 році. У 2000-2008 рр., під час переходу ведмежого ринку у бичачий, результати вартісних акцій значно випередили результати акцій зростання. Тепер, під час підйому ринку, який почався у 2009 р., акції зростання знов показують кращі результати. Про це свідчить той факт, що високотехнологічний індекс NASDAQ Composite виріс майже на 170% з березня 2009 р., в той час як індекс широкого ринку S&P 500 виріс приблизно на 130%.

Зараз питання полягає в тому, куди американський ринок рухається в плані акцій вартості і зростання? У недавньому інтерв'ю з Yahoo Finance, головний стратег компанії Belpointe Девід Нельсон висловив свою думку про те, що падіння індексу NASDAQ на 8% у березні-квітні 2014 р. є попередженням про прийдешню заміну акцій зростання на акції вартості у якості фаворитів ринку. Картер Ворт, головний ринковий технік компанії Sterne Agee, вислювлює схожу думку (згідно cnbc.com). Він наводить приклад індексу Russell 2000: у березні 2014 року акції зростання, які входять до індексу, впали на 4%, а акції вартості, які також входять до індексу, зросли на 4%. Він очікує, що акції вартості тепер будуть наздоганяти акції зростання: вони не обов'язково будуть рости, але можуть падати не так швидко, як акції зростання, якщо ринок увійде у стадію корекції.

Українська Кредитова Спілка Лімітед

No comments:

Post a Comment