Wednesday, April 2, 2014

Фінансовий Коментар - американська економіка та ринки

Поточний стан американської економіки та ринків
Члени УКС останнім часом задають все більше питань про поточний стан фінансових ринків і економіки. Ми нещодавно натрапили на цікавий аналіз цих питань Джима Келлегера, директора з досліджень компанії Argus Research (згдіно seekingalpha.com). Він вважає, що зростання американських акцій, яке відбувається вже п'ять років, ще не вичерпало себе і що ринок не є переоцінений. Він визнає, що цей висхідний ринок триває вже досить довго, на тлі того, що 11 бичачих ринків з 1945 року у середньому тривали 4.5 роки (за даними S&P/Capital IQ). Однак, це не обов'язково означає швидкий кінець росту. Келлегер відзначає, що ринкові показники P/E (ціна на прибуток) не є аж такими високими. Базуючись на його оцінках прибутків компаній, Р/Е індексу S&P 500 2014 року складає 15.6, що вище, ніж середній показник за останні п'ять років, але набагато нижче пікових значень, які були зареєстровані під час останніх бичачих ринків і складали від 27 до 34. Келлегер очікує, що доля ринку в значній мірі залежатиме від ситуації на ринку праці США, яка визначить момент, коли Федеральна резервна система підніме відсоткові ставки.
Деякі показники економічного зростання США були нещодавно переглянуті – зростання ВВП у 4 кв. 2013 р. було скорочено з 3.2% до 2.6%. Згідно прогнозів, у 1 кв. 2014 р. ВВП може зрости на 2%, або навіть менше, через суворі погодні умови цієї зими. Незважаючи на ці песимістичні очікування, Келлегер бачить перспективи значного зростання в цілому за 2014 рік. У 4 кв. 2013 р. економіка США показала позитивні ознаки: темп росту реального особистого споживання прискорився до 2.6%, інвестиції у нежитлові основні фонди збільшилися на 7.3%, а експорт зріс на 9.4%. Келлегер очікує, що ВВП у 2014 році виросте на 3%, що було би найбільшим ростом з 2005 р. Основні ризики для цього прогнозу походять з боку можливих геополітичних подій, таких як погіршення ситуації в Україні.
В плані перспектив різних секторів американського фондового ринку, Келлегер в даний час надає перевагу циклічним галузям і рекомендує Енергетику та Матеріали згідно прогнозу покращення економічної активності в країнах, що розвиваються, а також фіскальних та монетарних тенденцій, які мають зіграти на користь цін на сировинні товари. Argus Research очікує, що акції компаній Товарів повсякденного споживання, Телекомунікацій та Комунальних послуг цього року покажуть не такі сильні результати.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment