Thursday, October 29, 2015

Ринки як і раніше залежать від політики ФРС

Пару місяців тому ми писали про потенціал корекції на американських ринках акцій і говорили про вплив відсоткової політики Федеральної резервної системи США на ринки. З тих пір стало ясно, що корекція на фондовому ринку таки відбулася - індекс Доу-Джонс впав майже на 11% у другій половині серпня. Надії на продовження м'якої відсоткової політики підняли ринки у вересні-жовтні, проте ринки ще не досягли своїх попередніх рівнів.


Bчора сталася ще одна демонстрація того, наскільки фондовий ринок США залежить від продовження м'якої грошово-кредитної політики ФРС. До того, як ФРС зробила свою заяву, ринки росли в очікуванні затримки підвищення відсоткових ставок. Коли ФРС випустила заяву, що буде тримати ставки без змін, але більш м'яко висловилася щодо глобальних економічних проблем в порівнянні з попередніми заявами, і вказала, що може підвищити ставки на своєму наступному засіданні в грудні, Dow Jones Industrial Average (важливий фондовий індекс в США) впав майже на 1% протягом 15 хвилин.
Чому фондовий ринок падає, коли економічні умови поліпшуються? Судячи з усього, фондовий ринок, як і раніше, більше виграє від надлишкової ліквідності, наданої ФРС через низькі відсоткові ставки, ніж від фундаментальних економічних чинників, що відбувається вже упродовж семи років. 
Водночас, ринку знадобилася лише година, щоби повернути втрачену територію. Це ще раз демонструє, що балансування підходу ФРС до підвищення ставок створює плутанину і невизначеність для ринків. ФРС у грудні матиме останній шанс для підвищення ставок в 2015 році, отже слідкуйте за триваючою невизначеністю, яка має домінувати на ринку до кінця року.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment