Friday, September 26, 2014

Фінансовий Коментар - Чи Росія попаде в щелепи Китаю


Росія йде на Схід

Протягом деякого часу розмови про те, що Росія в кінцевому рахунку попаде в щелепи Китаю звучали як щось із розряду теорій змови. А зараз новини, які надходять з достовірних джерел, починають доводити, що подібні прогнози не є фантастикою. Останній етап санкцій з боку США та Європейського Союзу фактично відрізали будь західне фінансування для російських компаній. В результаті, фінансові зв'язки Росії з Китаєм значно збільшилися.

Згідно Bloomberg, торги юань-рубль на Московській біржі підскочили цього року в 10 разів до $749 млн у серпні. Ця торгівля поки що не йде у порівняння з торгами долар-рубль на суму $367 млрд. в тому ж місяці. Тим не менш, Bloomberg наводить приклад компанії Спортмастер, найбільшого в Росії продавця спортивних товарів, який в даний час здійснює 20% своїх китайських контрактів в юанях і планує збільшити цю частку до 70% протягом трьох років.
Китай також вийшов на сцену в якості основного джерела фінансування для Росії і намагається вичавити максимум з цього шансу. Через перспективу втрати європейського ринку газу російський Газпром у травні 2014 року підписав контракт на 30 років з Китайською національною нафтогазовою корпорацією на поставку 38 млрд кубометрів газу на рік.

Побудова трубопроводу "Сила Сибіру", на яку потрібно в $25 млрд. (vedomosti.ru) почалася у вересні. Газпром планував отримати ці гроші з Китаю в якості авансу. Тепер китайський аванс для трубопроводу "призупинено" - Китай, мабуть, намагається або отримати більш низьку ціну на газ або більш вигідні умови для своїх виробників труб, або і те, і те. Витрати на розробку родовищ і та побудову газопроводу відтак може взяти на себе російський державний бюджет. Такий розвиток подій прокладає шлях для більш глибокого залучення Китая в російську економіку на не зовсім вигідних для Росії умовах.
Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment