Friday, September 5, 2014

Фінансовий Коментар - Захід збільшує допомогу українській економіці

У попередньому блозі ми описали важку ситуацію в українській економіці, яка склалася в результаті довготермінової кризи, а також у зв'язку з війною з Росією. На тлі російського вторгнення в Україну і неясних перспектив подальшого розвитку ситуації, Захід зараз намагається активізувати свою допомогу для економіки та обороноздатності України. Знову ж, оскільки ситуація є дуже швидкоплинною, залишається незрозумілим, чи допомоги, яка зараз надається або обіцяється, буде достатньо, зокрема, для того, щоб Україна уникнула економічного краху.
Минулого тижня ЄС пообіцяв дати Україні кредит на 1 млрд. євро для макроекономічної стабілізації, залежно від висновків Міжнародного валютного фонду про доцільність такого кредиту. На цьому тижні Україна отримала другий транш в розмірі 1,39 млрд. дол. від Міжнародного валютного фонду, в межах кредитної лінії у 17 млрд. дол., затвердженої МВФ в квітні цього року. Серед іншого, це транш означає, що МВФ вважає задовільними економічні і фінансові результати України на даний момент. Якщо Україна виконає вимоги цього траншу, вона може отримати два наступні транші за один раз, в кінці цього року. Серед вимог є подальша лібералізація внутрішніх цін на енергоносії, що становитиме дуже чутливу проблему для населення, особливо в зимовий період, який надходить.

У той же час, війна ставить навіть більш жорсткі запитання. МВФ нещодавно вказав, що 17 млрд. дол. буде недостатньо, якщо війна затягнеться до 2015 року, і що Україні в цьому випадку потрібно буде принаймні на 19 млрд. дол. більше, тільки для підтримки резервів Нацбанку до кінця наступного року. Проте, економічні проблеми зараз не знаходяться в центрі уваги на тлі війни, яка винищує Донбас, і доля якої зараз вирішується великими державами.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment