Tuesday, December 12, 2017

Чи вступить ралі американського фондового ринку у свій десятий рік?

У грудні 1996 року тодішній голова Федеральної резервної системи США Alan Greenspan сказав слова, які стали знаменитими, про "ірраціональну надлишкову активність" на американському фондовому ринку, оскільки вважав ціни акцій на той момент занадто високими. Але ці слова були сказані на самому початку "доткомівської" бульбашки, яка тривала більш ніж три роки після того "попередження". 

А зараз провідний інвестиційний банк Goldman Sachs каже, що нинішнє ралі на американському фондовому ринку зумовлене "раціональною" активністю. Виходячи з цього, можна було би зробити висновок, що ріст ринку продовжиться, однак треба пам'ятати, що інвестиційні банки підходять до фондових ринків упереджено і майже завжди говорять, що ця склянка наполовину повна.

Для такого оптимізму зараз існують реальні фундаментальні причини. Зростання акцій зумовлене сильним ринком праці у США, де рівень безробіття знаходиться на 17-річному мінімумі, і високою корпоративною рентабельністю - корпоративні прибутки у другому кварталі цього року склали 9,5% ВВП США у порівнянні з довгостроковим середнім значенням 6,6%. Запропоноване скорочення податків у США повинне підтримати цю тенденцію.
 
Все це призвело до виняткових результатів основного американського фондового індексу, S&P 500: з початку року він виріс на 18% і вперше за всю свою історію показав ріст у кожному місяці календарного року.

Але сам факт того, що цьому ралі, якщо воно триватиме, в березні виповниться дев'ять років, заставляє експертів замислюватись про його перспективи. З одного боку, ринок зараз великою мірою росте завдяки фундаментальній силі технологічного сектора, а такі гіганти, як Apple, Google та Amazon, вже входять у список найбільших світових компаній за ринковою капіталізацією.

Втім, деякі експерти вказують на те, що корпоративні прибутки не можуть дуже довго зростати настільки високими темпами і що ріст прибутків може уповільнитись у наступному році, що могло би призвести до сповільнення росту акцій.
 
Проте, швидше за все, ралі ще принаймні якийсь час триватиме, і 2017 рік увійде в історію як один з найуспішніших для американського ринку акцій.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment