Tuesday, April 11, 2017

Урядовці не говорять, чи є бульбашка на ринку нерухомості GTA, і не знають, що робити у цій ситуації




Нещодавний звіт про те, що ціни на житло у GTA в березні виросли на 33% з березня 2016 року до $ 917 тис. в середньому, викликав бурю коментарів і пропозицій. Багато експертів ринку говорять про «цінову бульбашку». За даними опитування CIBC, 54% респондентів вважають, що ціни на житло будуть рости від поточних рівнів аж до безкінечності. Девід Мадані, старший канадський економіст Capital Economics, вважає, що такий оптимізм є лише одною з ознак бульбашки.

Але урядовці усіх трьох рівнів не поспішають робити швидкі висновки. Мер Торонто Джон Торі говорить, що консенсусу про «природу сил, які штовхають ціни вгору», поки що немає, як немає і згоди про те, що робити. Міністр фінансів Онтаріо Чарльз Соуза також повідомив, що до сих пір немає єдиної думки зацікавлених сторін про те, що робити у цій ситуації.
Варіанти заходів, що знаходяться на розгляді міста і провінції Онтаріо, включають в себе податок на іноземних покупців і тариф на житлові площі, які не використовуються. Міністр Соуза вважає, що федеральний уряд повинен підвищити податок на приріст капіталу за операціями по нерухомості, яка не використовується як основна для проживання. Але податок на іноземних покупців не те щоб спрацював в Ванкувері, де зростання цін на житло і досі перевищує 10%, в той час як податок на приріст капіталу буде впливати на інвестиційну діяльність канадців. Мер Торі недавно запропонував більш здоровий і ефективний варіант: надання громадських земель для будівництва житла.
Всі рівні влади явно шукають варіанти, які будуть стримувати зростання ринку нерухомості, щоб запобігти різкому падінню цін в майбутньому, яке може викликати фінансову кризу. У той же час, залишається не зовсім ясним, що саме викликає такий ріст цін. Через це урядовці і поводять себе так нерішуче.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment