Tuesday, March 21, 2017

Чи залишились надії на відродження бізнес-інвестування в Канаді?


Недавнє рішення Банку Канади залишити ключову відсоткову ставку без змін, здавалося б, іде врозріз з останнью оптимістичною економічною статистикою. ВВП Канади перевершив очікування економістів і виріс на 2,6% в четвертому кварталі 2016 року, зростання в третьому кварталі було переглянуте вгору до 3,8%, а зростання в 2016 році в цілому, на 1,4%, перевищило показник 2015 року, 0,9%.
Основними причинами обережності Банку Канади були: зниження бізнес-інвестицій, на 10,7% в 2016 році, а також перспективи протекціоністської торгової політики з боку США. У четвертому кварталі бізнес-інвестиції у нежитлові об'єкти впали на 17,4%. Для порівняння, інвестиції в будівництво житла виросли на 4,8% в тому ж кварталі. Ситуація з бізнес-інвестиціями в Канаді настільки серйозна, що Девід Паркінсон в своїй недавній статті в Globe and Mail назвав їх "ледь живими".
Але хоч інвестиції в бізнес і падають, Банк Канади повідомляє про відновлення балансу інвестиційних намірів в економіці. У четвертому кварталі баланс між відсотком фірм, які збираються інвестувати більше, і відсотком тих, хто збирається інвестувати менше, був позитивним, на рівні 24%. Це - найвищий показник з середини 2014 року. Ну, здається, тепер ми можемо тільки чекати, коли ці наміри матеріалізуються.


Джерело: bankofcanada.ca
Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment