Tuesday, December 13, 2016

Економічні прогнози уряду і податок на вуглецеві викиди


Дві, здавалося б, непов'язаних між собою події відбулися минулого тижня. Міністр фінансів Канади Білл Морно провів передбюджетні консультації, в ході яких розкрив урядовий аналіз перспектив канадської економіки. Друга подія - прем'єр-міністр Джастін Трюдо досягнув згоди про боротьбу зі змінами клімату з більшістю провінцій з метою досягнення цілей зі скорочення викидів вуглецю в Канаді до 2030 року.

Ці події здаються непов'язаними в першу чергу тому, що в засобах масової інформації практично відсутній аналіз економічних наслідків податку на вуглецеві викиди або ж carbon tax в Канаді. Зате вже є чітке уявлення проблем, які, на думку уряду, будуть переслідувати канадську економіку протягом деякого часу. Урядове слайд-шоу, отримане CBC News, показує, що, починаючи з 2010 року до теперішнього часу, сукупний недобір номінального ВВП Канади склав $430 млрд, в порівнянні з планами уряду, які складалися у 2011 році. CBC повідомляє, що уряд очікує слабкий ріст ВВП у 1,8% на рік до 2029 року.





Але залишається неясним, яким чином майбутній carbon tax впливатиме на економіку Канади. Одне з небагатьох досліджень цього впливу надала кампанія Price Carbon Now, яка виступає за «широке, ефективне і справедливе оподаткування вуглецю». Це дослідження говорить, що канадська економіка виросте на 39% до 2020 року в порівнянні з 2006 роком у відсутності будь-якого оподаткування вуглецю, а у випадку введення такого оподаткування ВВП виросте на 34%.




Це дослідження було засноване на більш високому податку на вуглець та іншому графіку його введення, ніж передбачається у фактичній угоді уряду з провінціями, тому воно не може бути використане для оцінки впливу майбутнього податку на економіку. Проте з цього дослідження очевидно, що податок на викиди вуглецю уповільнює зростання ВВП. У цьому конкретному випадку, зростання ВВП без цього податку з 2006 по 2020 рік буде на 5 відсоткових пунктів вище, ніж за умови введення податку (39% проти 34%).

 Українська Кредитова Спілка Лимитед


No comments:

Post a Comment