Friday, March 28, 2014

Фінансовий Коментар - Канада – знову лідер

Канада – знову лідер
З самого початку української революції Канада була лідером західного світу у підтримці України. Канада першою застосувала санкції до режиму Януковича і в даний час є найбільш жорстким критиком Росії за її вторгнення в Україну, що зокрема проявилося під час зустрічей прем'єр-міністра Стівена Харпера на цьому тижні в Європі.

Канада найбільш послідовно з усіх західних країн проводить політику слідування загальним інтересам у введенні санкцій проти Росії, незважаючи на ймовірні економічні наслідки для західних країн. По всій справедливості, Канада є набагато менш залежною економічно від Росії, ніж Європа, що імпортує звідти принаймні 30% своїх енергоносіїв. З точки зору канадської економіки в цілому, навіть повне припинення економічних стосунків з Росією не мало би серйозного впливу. У січні 2014 р. торгівля товарами з Росією склала лише 0,1% та 0,3% загального обсягу відповідно канадського імпорту та експорту. Інвестиції в Росію склали 0,7% усіх канадських прямих іноземних інвестицій у 2012 р. (Statistics Canada).

Попри це, великі канадські компанії із значними зв'язками з Росією таки інсують. Зокрема, Kinross Gold Corporation має два золотих проекти у Росії; Bomdardier Inc. розглядає проект спільного підприємства і планує розвивати продаж літаків у Росії; SNC-Lavalin Group має інтереси у російських енергетичних проектах. З початку кримської ситуації Канадська Євразійсько-Російська Бізнес-Асоціація та Kinross Gold Corporation зверталися до уряду з проханнями розглянути канадські інтереси в Росії під час розгляду санкцій. На даний момент уряд не змінює свою позицію і лише висловлює симпатії компаніям з інтересами в Росії. Зважаючи на те, що Росія й досі не показує готовність зняти напруження довкола України, канадські інвестори можуть бути змушені враховувати можливі негативні наслідки для таких компаній. Зокрема, у сегменті золотодобувних компаній, крім Kinross Gold Corporation, є такі, що не мають зв’язків з Росією, і інвестори можуть зробити висновки, котрі з них мають кращі перспективи.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment