Tuesday, January 3, 2017

Тривожні економічні прогнози на межі років

Псувати настрій читача можливо і не найкраща ідея у святковий час, але канадські економічні новини в кінці 2016 року рясніли не дуже святковими зведеннями і прогнозами. Банк Канади 19 грудня опублікував відео, яке представило ризики, що з ними зтикатиметься канадська економіка в цьому році. Відео зосереджується на канадському ринку житла, який характеризується високими рівнями заборгованості населення і ціновими "дисбалансами". Остання дефініція це просто м'який термін для цінової бульбашки. У "жахливому" сценарії жорстка рецесія виклакає дефолти домашніх господарств за кредитами, банки змушені відбирати нерухомість у неплатників, а ціни на житло падають разом з капіталами власників житла. Це, в свою чергу негативно позначається на рентабельності банків та інших кредиторів.

Чим відрізняється нинішня ситуація в Канаді від подібної ситуації, яка сталася в США у 2007 році, натякає Банк Канади, так це тим, що великі канадські банки зараз знаходяться в гарній формі і можуть встояти навіть за значного падіння цін на житло. Але вплив на більш широку економіку, в цьому сценарії все ж таки буде "значним".

З того відео не зовсім ясно, чи Банк Канади дійсно очікує серйозну рецесію в цьому році, або ж просто попереджає канадців, щоб ті не продовжували накопичувати борги. Але такого роду попередження все одно не слід сприймати легковажно. Особливо з огляду на недавній прогноз британського Центру економічних і бізнес-досліджень, який говорить, що ВВП Канади буде рости всього на 1,8% в рік з 2016 до 2020 року, перш ніж зростання прискориться до 2% у 2021-2030 роках. Такий низький рівень зростання може бути легко зведений нанівець навіть невеликим збільшенням економічного стресу.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment