Wednesday, April 15, 2015

Привілейовані акції – Михайло Зінчук

Михайло Зінчук, MBA, CIM
Manager, Wealth Strategies Group
У цій статті ми продовжуємо огляд різних видів цінних паперів. У попередніх статтях ми представили облігації та їх різновиди, а саме державні, корпоративні інвестиційної категорії і корпоративні спекулятивної категорії. У цій статті ми представляємо гібридний інвестиційний інструмент, який називається привілейовані акції, який поєднує в собі риси облігацій та акцій.

Більшість привілейованих акцій мають фіксовані дивіденди, що робить їх схожими на облігації і привабливими для інвесторів. Дивіденди визначаються у відсотках від номінальної вартості, якою, як правило, є ціна, за якою привілейовані акції випускаються. Іноді дивіденди за привілейованими акціями бувають плаваючими і змінюються зі зміною основних процентних ставок в економіці.
Привілейовані акції мають пріоритет над звичайними у виплаті дивідендів: компанія повинна виплатити дивіденди на привілейовані акції, перш ніж платити дивіденди по звичайних акціях, хоча цей пріоритет не гарантує виплату дивідендів. З точки зору дивідендів, привілейовані акції можуть бути кумулятивними або некумулятивними. Кумулятивні привілейовані акції накопичують дивіденди, які компанія не змогла виплатити до вказаної дати. Некумулятивні, або прямі, привілейовані акції втрачають дивіденди, які не було отримано протягом встановленого періоду оплати.
Іноді компанії відкладають виплату дивідендів, що має менші наслідки для кредитного рейтингу у порівнянні з несплатою купонів облігацій, яка призводить до дефолту. Ось чому вважається, що привілейовані акції несуть більш високий ризик для інвестора, ніж облігації.
З точки зору прав на частку активів компанії, привілейовані акції поступаються облігаціям, але мають більше прав, ніж звичайні акції. Іншими особливостями, які привілейовані акції можуть мати в деяких випадках, є конвертованість в звичайні акції та можливість їх погашення компанією. Останнє означає, що компанія, яка випустила привілейовану акцію може передчасно її викупити на свій розсуд. Деякі привілейовані акції мають спеціальні права голосу для затвердження екстраординарних подій (наприклад, нових випусків акцій або затвердження злиттів і поглинань) або при виборах директора, але більшість привілейованих акцій не беруть участі в голосуванні.
В Канаді привілейовані акції займають значну частку на ринках капіталу. Одною з причин популярності привілейованих акцій в Канаді є пільгове оподатковання доходу у вигляді дивідендів порівняно з процентними доходами. У зв'язку з цим, деякі канадські інвестори, які вкладають гроші в папери з фіксованим доходом, обрають привілейовані акції.
У 2014 році канадський ринок привілейованих акцій почував себе краще, ніж у складному 2013-му, показавши ріст на 6.82% і випередивши S&P/TSX Composite Index Total Return майже на 420 базисних пунктів (дивіться таблицю нижче). Минулого року, зведений індекс S&P/TSX в цілому виріс на 2.68%. Головною подією, яка мала вплив на обидва індекси в 2014 р., було значне і швидке зниження цін на нафту в другій половині року, що також сильно знизило прибутковість канадських урядових облігацій. Починаючи приблизно з 1 липня до кінця грудня 2014 року ціна на нафту WTI впала на 44% від $98.66/бар до $54.96/бар. В той же час, прибутковість 10-річних урядових облігацій Канада впала від 2.25% до 1.75%. Падіння цін на нафту мало негативний вплив на результат S&P/TSX Composite Index, оскільки акції енергетичних компаній, які мають велику вагу у загальному індексі, дуже суттєво впали. Оскільки дохідність державних облігацій різко впала, процентні цінні папери, такі як привілейовані акції, зросли в ціні. Це й призвело до відмінності в результатах двох індексів.


Загальна прибутковість


Михайло Зінчук, MBA, CIM
Investment Advisor, Credential Securities Inc.
Manager, Wealth Strategies Group
Ukrainian Credit Union
416-763-5575 x204
mzienchuk@ukrainiancu.com

Mutual funds and other securities are offered through Credential Securities Inc. Commissions, trailing commissions, management fees and expenses all may be associated with mutual fund investments. Please read the prospectus before investing. The indicated rates of return are the historical annual compounded total returns including changes in unit values and reinvestment of all distributions for the period ended, August 31st, and do not take into account sales, redemption, distribution or optional charges or income taxes payable by any security holder that would have reduced returns. Unless otherwise stated, mutual funds and other securities are not insured nor guaranteed, their values change frequently, and past performance may not be repeated. The information contained in this article was obtained from sources believed to be reliable; however, we cannot guarantee that it is accurate or complete. This article is provided as a general source of information and should not be considered personal investment advice or solicitation to buy or sell any mutual funds and other securities. The views expressed are those of the author and not necessarily those of Credential Securities Inc.®. Credential is a registered mark owned by Credential Financial Inc. and is used under licence. Credential Securities Inc. is a Member of the Canadian Investor Protection Fund.

No comments:

Post a Comment