Thursday, February 18, 2016

Ukraine can win the economic war with Russia


Michael Zienchuk, MBA, CIM
Investment Advisor, Credential Securities Inc.
Manager, Wealth Strategies Group
Ukrainian Credit Union
Останнім часом агресія Росії проти України все більше нагадує війну на виснаження. Економіки обох країн досить неефективні і часто здавалося, що українська економіка не витримає цього "змагання". Але зараз виглядає на те, що економіка України уникла найгіршого і починає стабілізуватися. У понеділок, 15 лютого, Держстат України повідомив, що ВВП України в четвертому кварталі 2015 року зріс на 1,5% порівняно з попереднім кварталом. У третьому кварталі ВВП виріс на 0,5%. Хоча ВВП за весь 2015 рік впав на приголомшливі 10,4%, відбувся великий прогрес порівняно з першим кварталом року, коли падіння склало 17,2%.


Тим часом, ВВП Росії наприкінці 2015 року прискорив падіння. Хоча темпи зниження за весь рік були значно нижче, ніж в Україні, близько 4%, потрібно врахувати, що Україна втратила щонайменше 20% своєї економіки через окупацію Криму і російське вторгнення на Донбасі.
Наведений графік демонструє, що, починаючи з травня 2015 р., російський рубль впав стосовно української гривні з 2.5 рублі за гривню до 3 рублів за гривню на даний час. Усі знають про слабкість рубля стосовно твердих валют, але слабкість рубля порівняно зі слабкою гривнею виглядає досить несподівано. Це явище є результатом фінансової підтримки Заходом України і одночасно західних санкцій проти Росії, а також низьких цін на нафту.


У той же час, на минулому тижні в Україні і Росії відбулося кілька подій, які негативно впливають на економіку обох країн. В Україні загострюється урядова криза - з відставкою Міністра економічного розвитку і торгівлі Абромавічуса ситуація ніяк не прояснюється. Справжня бомба вибухнула 10 лютого - Міжнародний Валютний Фонд, через свого керуючого Крістін Лаґард, пригрозив, що призупинить свою фінансову допомогу Україні, якщо та не застосує негайних заходів по боротьбі з корупцією. Це, ймовірно, один з небагатьох випадків, коли МВФ взагалі згадав про проблему корупції в Україні, і це показує серйозність проблеми. Державний Департамент США відразу підтримав позицію МВФ. Захід явно розчарований тим, як президент Порошенко, уряд і парламент реагують на звинувачення в корупції, що їх Абромавічус кинув у бік провідних фігур у парламенті і уряді. Терпіння Заходу скінчилося, і рясніють чутки, що якби не було війни з Росією, фінансова допомога Заходу, яка втримала Україну від колапсу, закінчилася б уже давно.

З Росії на минулому тижні продовжували надходити новини про затримки по виплаті заробітної плати та соціальних виплат по всій країні, масові закриття малого бізнесу і звільнення, навіть повідомляють про поширення жебрацтва серед звільнених в деяких промислових районах. Кожен день приносить новини про іноземні компанії, які закривають свої російськиі дочірні підприємства, скорочують зв'язки з Росією чи продають російські акції. Ситуація загострюється: в розпачі перебувають водії вантажівок, які мають платити високі податки, і ті, хто вже не може виплачувати іпотечні кредити в іноземній валюті. Реакція проти брутально незаконного знесення десятків торгових центрів в Москві в ніч на вівторок показує ступінь неповаги росіян до свого уряду (хоча надійні соціологічні опитування в Росії практично відсутні).

Яка ж країна перемагає у цій економічній війні? Якщо Україна зуміє очиститись від корупції, вона досить легко стане переможцем, особливо якщо санкції проти Росії продовжаться, а ціни на нафту залишаться низькими. Обидва останні фактори поки що залишаються в силі. А от з України надходять протирічиві сигнали. З одного боку, Крістін Лаґард заявила 10 лютого, що в неї відбулася "конструктивна" розмова з президентом Порошенком, після попередньої жорсткої заяви. Але 16 лютого Верховна Рада не змогла відправити уряд у відставку, хоч Президент Петро Порошенко і закликав прем'єр-міністра Арсенія Яценюка піти, на тлі звинувачень останнього у корупції. Закликав піти у відставку він також і генпрокурора Віктора Шокіна, який, втім, після провалу відставки уряду пішов у відпустку. В України є усі можливості для покращення своєї економічної ситуації, але найближчий час покаже, чи використає вона свій шанс.

Michael Zienchuk, MBA, CIM
Investment Advisor, Credential Securities Inc.
Manager, Wealth Strategies Group
Ukrainian Credit Union
416-763-5575 x204
www.ukrainiancu.com
Mutual funds and other securities are offered through Credential Securities Inc. Commissions, trailing commissions, management fees and expenses all may be associated with mutual fund investments. Please read the prospectus before investing. Unless otherwise stated, mutual funds and other securities are not insured nor guaranteed, their values change frequently, and past performance may not be repeated. The information contained in this article was obtained from sources believed to be reliable; however, we cannot guarantee that it is accurate or complete. This article is provided as a general source of information and should not be considered personal investment advice or solicitation to buy or sell any mutual funds and other securities. The views expressed are those of the author and not necessarily those of Credential Securities Inc.  Credential is a registered mark owned by Credential Financial Inc. and is used under license. Credential Securities Inc. is a Member of the Canadian Investor Protection Fund.



No comments:

Post a Comment