Tuesday, March 31, 2015

Нічого собі, або не чекали

У попередньому пості ми писали, що війна лягає важким тягарем на українську економіку та навели приклад, що ВВП України в четвертому кварталі 2014 знизився на 15%. Українська Служба Статистики нещодавно повідомила, що експорт з України скоротився на 31.2% в доларовому виразі в січні 2015 р. порівняно з січнем 2014 р., в той час як імпорт знизився на 33.4%. А тепер увага: ті ж показники за той же період, але на цей раз з Росії: експорт впав на 30.5%, а імпорт - на 40.4%.


Вже було сказано багато разів, що ця війна є не тільки однією з найкривавіших в новітній історії, але це також війна між двома великими економіками. Росія і Україна страждають від одної і тої ж довгострокової проблеми - некомпетентне і корумповане керівництво. У той же час, українська економіка історично є більш диверсифікованою і, таким чином, має більше шансів у війні, ніж це може здатися після першого погляду на зруйновану війною промисловость, сільське господарство та інші галузі. Путін очевидно очікує, що Україна завалиться раніше за Росію. Але той факт, що російський експорт впав так само як і український, при тому, що економіка Росії не зачеплена війною, є показовим.

Західні санкції, що обмежують продаж певного високотехнологічного обладнання в Росію, і російські "санкції", які обмежують імпорт багатьох видів продуктів з численних західних країн, можуть частково пояснювати падіння російського імпорту в січні. Зниження російського експорту, ідентичне до зниження українського, показує, що економіка Росії в цілому є більш вразливою, ніж українська. Чи не цим фактом пояснюється нинішнє затишшя на фронті?

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment