Thursday, March 19, 2015

Наслідки війни стають більш зрозумілими

Спочатку Росія анексувала Крим в березні 2014 р. Потім Росія вдерлася на Донбас на початку літа, і до осені 2014 року до 40% території Донецької та Луганської областей стали зоною військових дій. Одна з проблем полягає в тому, що в постраждалих районах розташована основна частина промислового потенціалу Донбасу, яка складає до 20% ВВП України. Великі металургійні заводи в Єнакієвому, Алчевську, Макіївці та Донецьку, гігантський хімічний завод Стирол в Горлівці, великі машинобудівні заводи в Луганську, Донецьку та Горлівці перестали працювати, або більше не враховуються українською статистикою.

Вплив цієї трагедії був не настільки помітним аж до четвертого кварталу 2014 року і за весь рік ВВП України знизився лише на 6.7%. У четвертому кварталі 2014 р. ВВП України скоротився на 15% в порівнянні з четвертим кварталом 2013 р. Зараз надходять нові дані, які продовжують показувати вплив російської аґресії на економіку України. У січні 2015 року український експорт знизився на 31.2% порівняно з січнем 2014 р., що цілком зрозуміло, враховуючи, що металургійна та хімічна промисловість Донбасу є одними з головних українських експортерів. Це зниження експорту різко скоротило приплив твердої валюти в Україну, що призвело до стрибків обмінного курсу долара і євро по відношенню до гривні.

Якщо Україні вдасться уникнути подальшого спаду економіки, було б справедливо очікувати, що її ВВП впаде, принаймні, на 15% цього року. Якщо війна не затягнеться і за умови більш-менш стабільного зростання світової економіки, ВВП України може відновити ріст у 2016 р.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment