Monday, March 16, 2015

Хто виграє економічну війну?


Отже, загадка зникнення Путіна потроху проясняється, тож є сенс подивитися, що відбувається в економіках двох країн. Ми вже говорили кілька разів, що ця війна, як і будь-яка інша, відбувається не лише на полях битв, але і на фінансових та інших ринках.   

Війні зараз - рівно один рік. Враховуючи стан української економіки рік тому, коли вона вже була сильно ушкоджена в результаті глобальної кризи і років грабунку бандою Януковича, той факт, що Україна все ще в змозі вести війну, яка коштує десятки мільйонів доларів на день, є майже надзвичайним. Так, війна привела Україні на межу банкрутства, і МВФ зараз кидає країні рятувальне коло - 5 мільярдів доларів, які вже були виділені минулого тижня, і ще 5 млрд дол., які надійдуть пізніше в цьому році.
Але ми повинні розуміти, що країна втратила більше 20% своїх виробничих потужностей, і більшість з тих потужностей - назавжди. Десятки тисяч гектарів у зоні військових дій і прилеглих районах нині заміновані і не будуть оброблятися протягом багатьох років. На цьому тлі, зниження ВВП України в 2014 році склало лише 6,7%. Падіння ВВП, швидше за все, цього року прискориться, оскільки падіння в останньому кварталі 2014 року склало 15%. Але МВФ очікує, що економіка України зросте на 2% в 2016 році.
На відміну від України, Росія не зазнала ушкоджень під час війни. Але вона страждає зразу від трьох негативних факторів - високих військових витрат, західних фінансових санкцій та низьких цін на нафту. ВВП Росії знизився на 1.1%, а її доходи від нафти пішли вниз на 42% у січні цього року (хоча у фізичному виразі експорт нафти виріс на 8.5%). Російський експорт природного газу у січні скоротився на 29% в натуральному виразі і на 42% у грошовому. Чи є ці цифри причиною зникнення Путіна? Всі експерти, незалежно від того, чи вони кажуть, що Путін повалений, або ще при владі, на це запитання дають ствердну відповідь. Ціна на нафту, яка відновила своє зниження, здається, - на стороні України, принаймні поки що.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment