Tuesday, May 30, 2017

Чи є нинішнє уповільнення передвісником краху ринку нерухомості?

За даними Goldman Sachs (business.financialpost.com), існує 30-відсоткова вірогідність того, що ринок нерухомості в Канаді зазнає краху, або ж корекції на 5% і більше, після поправки на інфляцію. У звіті цього інвестиційного банку зазначено, що канадська нерухомість зараз - друга найбільш переоцінена серед нерухомостей країн великої десятки, а з точку зору ризику корекції цін стоїть на третьому місці серед ринків цих країн.
Але чи є нинішнє уповільнення ринку нерухомості GTA передвісником такого роду корекції? За даними zolo.ca, середня ціна продажу нерухомості в Торонто за 24 квітня - 22 травня була на 0,1% менше, ніж за місяць до того. Кількість об’єктів нерухомості на ринку зросла на 25%, а кількість продажів впала на 7%. Це свідчить про те, що продавці намагаються продати нерухомість за високими цінами, але покупці зараз вже не такі активні, як раніше.
Середня ціна продажу нерухомості в Торонто в 2016-17 рр. (джерело: zolo.ca)

Це уповільнення відбувається на тлі проблем з іпотечним кредитором Home Capital і введення податку на іноземних покупців нерухомості, яке відбулось місяць тому. У той же час, як свідчить випадок Ванкувера, податок на іноземних покупців уповільнює ринок тільки на деякий час і зростання невдовзі відновлюється, якщо інші фундаментальні фактори залишаються незмінними.
Банк Канади, швидше за все, залишить відсоткові ставки, основний фактор для ринку нерухомості, незмінними до якогось моменту у 2018 році, незважаючи на нинішнє сильне економічне зростання. Ian McGugan в своїй колонці в Globe and Mail запропонував наступні радикальні заходи для уникнення краху ринку нерухомості: введення податку на прибуток від продажу основного місця проживання, значне підвищення даунпейментів та обмеження можливості використання пенсійних заощаджень з рахунків RRSP на купівлю житла. Проте, за висловом автора, будь-який політик, який запропонував би що-небудь подібне, був би порубаний на шматки натовпом розлючених домовласників.
Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment