Wednesday, May 17, 2017

Що чекає на економіку Канади, злет чи падіння: ось питання

Хоча торговий протекціонізм США і ціни на нафту все ще турбують керівників канадських компаній, в цілому вони тепер набагато менше хвилюються про стан економіки, ніж рік тому. За інформацією Financial Post, останній квартальний огляд настроїв керівників, який проводить CPA Canada, показав, що 38% керівників оптимістично дивляться на економіку Канади, в порівнянні з 22% рік тому. Тільки 15% керівників налаштовані песимістично, в порівнянні з 31% рік тому. Канадські керівники також досить оптимістичні щодо їх власних бізнесів: 58% оптимістично оцінюють перспективи своїх компаній, в порівнянні з 45% рік тому.

CPA Canada Business Monitor за І квартал 2017 (джерело: cpacanada.ca)


Невизначеність з канадською та американською економіками турбує лише 14% керівників. Але багато економістів наполягають, що для занепокоєння з приводу канадської економіки є серйозні підстави, і вони випливають з перегрітого стану ринку нерухомості. Карл Шамотта, директор Cambridge Global Payments, сказав CBC, що протягом останніх 17 років канадські галузі нерухомості і будівництва значно випереджали решту економіки, і, відповідно, підтримали фінансовий сектор.

Якщо ціни на житло впадуть в результаті швидкого зростання відсоткових ставок, вплив на економіку може бути дуже серйозним: люди будуть витрачати менше, щоб обслуговувати більш високі платежі по іпотеці, це призведе до споживчої рецесії, зросте безробіття, що в свою чергу призведе до більшої кількості неплатежів за кредитами і подальшого зниження цін.

Але, як говориться у статті CBC, майже усі погоджуються з тим, що такий жахливий сценарій залишається малоймовірним. У статті наводиться цитата заступника головного економіста CIBC World Markets Бенджаміна Таля, про те, що усі в Канаді, в тому числі уряд, банки і навіть будівельники житла, намагаються уповільнити рост ринку, в чому полягає велика різниця з крахом ринку житла США в 2007-2009 рр.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment