Wednesday, January 18, 2017

Ріст ринку житла у GTA не зупиняється

Toronto Real Estate Board нещодавно випустив статистичні дані за минулий рік: 2016-й став другим поспіль рекордним роком за кількістю продажів житла в GTA. Продажі через систему MLS® у GTA зросли майже на 12% до близько 113 тисяч одиниць.
 
Кількість продажів в грудні виросла трохи менше, приблизно на 9% в порівнянні з груднем 2015 року. Це сталося в основному через зниження пропозиції – кількість об'єктів в системі MLS® в кінці грудня була на найнижчому рівні за 15 років. В результаті, індекс цін MLS® в грудні виріс на 21% в порівнянні з груднем 2015 року. В цілому в 2016 році індекс цін зріс більш ніж на 17%, а середня ціна житла склала майже $730 тисяч.

У 2016 році відбувся ряд регулятивних змін, спрямованих на стримування попиту на нерухомість. У лютому був введений downpayment у розмірі 10% на частку вартості нерухомості понад $500 тис. У жовтні був введений "стрес-тест" для тих, хто хоче отримати іпотеку з downpayment менше 20% від вартості житла. А в даний час місьска влада Торонто розглядає додатковий Land Transfer Tax для всіх покупців у розмірі 0,5%.

Час покаже, чи ці заходи зможуть стримати зростання цін на нерухомість. Але здається, що на даний момент ці заходи швидше обмежують доступ на ринок для покупців, які вперше купують нерухомість. Проте ці заходи важливі в тому плані, що вони можуть стримати зростання боргів населення, які вже досягли досить високих рівнів в Канаді.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment