Thursday, November 17, 2016

Можливо саме зараз гарний час купувати золото



До виборів в США, які відбулися 8 листопада, очікувалося, що перемога Дональда Трампа простимулює ріст цін на золото в результаті розпродажу ризикованих активів, оскільки золото вважається “безпечним” активом. Очікуваний дефіцит бюджету через високі витрати адміністрації Трампа на інфраструктуру і оборону і більш високі відсоткові ставки (і, отже, відсоткові витрати) збільшать суверенний борг, що потенційно послабить долар США. Зокрема, плани Трампа щодо інвестицій в інфраструктуру оцінюються в суму від 500 мільйонів до 1 трильйона доларів США.

Відразу після виборів ціни на золото підскочили приблизно на 5%, майже до $1,340 за унцію (див діаграму). Аналітики очікували, що ціна досягне $1,500/унцію за короткий термін.

Ціна золота у 2016 р., $/унцію (джерело: mining.com)

















Але це ралі було дуже недовгим, оскільки гравці ринку сфокусувалися на ризикованих активах, і капітал потік назад в акції, особливо ті, які пов'язані з інфраструктурою та будівельними матеріалами. Акції виробників фармацевтичних препаратів також різко зросли, в той час як акції компаній, які надають послуги охорони здоров'я, впали. Багато аналітиків тепер очікують, що програма Трампа зі зниження податків і збільшення витрат на інфраструктуру прискорить економічне зростання в США. У середу-п'ятницю (9-11 листопада) індекс Dow Jones Industrial Average виріс на 2,8%. Ріст долара США протягом тих же трьох днів (на 3%) тиснув на ціни на золото, які впали на 9%, майже досягнувши своїх шестимісячних мінімумів.

У той же час, фундаментальні фактори росту цін на золото нікуди не поділися, отже зараз, можливо, виникла хороша можливість купувати золото за низькими цінами. Прискорення економічного зростання у США може пришвидшити інфляцію, і, швидше за все, ціни на золото будуть рости слідом за інфляцією. Економічне зростання сприятиме росту цін на сировинні товари, в той час як більш високий рівень інфляції, якщо він не буде супроводжуватись високим ростом відсоткових ставок, може натиснути на долар США, що сприятиме підвищенню цін на золото.

Вже є ознаки того, що інфляція у США збільшується. У вересні місячний індекс споживчих цін виріс на 0,3%, після зростання на 0,2% в серпні. Зростання витрат на житло і менше, ніж очікувалося, зниження цін на енергоносії, були основними факторами, що сприяли високій інфляції. У річному обчисленні, протягом останніх 12 місяців до кінця вересня 2016 року, індекс споживчих цін склав 1,5%, що стало найвищим річним показником з жовтня 2014 р. Міжнародний Валютний Фонд очікує, що інфляція споживчих цін в США складе 2,3% в 2017 році, і, таким чином, перевищить оцінку Федеральної Резервної Системи на рівні 2%, на рік раніше прогнозу ФРС.

Ціни на золото можуть продовжувати зниження з поточних рівнів, якщо загальна інфляція в США залишиться на невисокому рівні (низькі ціни на нафту можуть тут зіграти свою роль). Падінню цін на золото може також сприяти очікуване підвищення відсоткових ставок Федеральною Резервною Системою в грудні. Але очікуваний інфляційний ефект від економічних планів Трампа вже зараз піднімає ціни на мідь та інші базові метали, і це підвищення з часом може перекинутися на інші метали і сировинні товари. Якщо ціна на золото залишиться слабкою, це може створити гарну нагоду купувати акції золотовидобувних компаній або золоті ETFs.

Michael Zienchuk, MBA, CIM
Investment Advisor, Credential Securities Inc.
Manager, Wealth Strategies Group
Ukrainian Credit Union
416-763-5575 x204
www.ukrainiancu.com

Mutual funds and other securities are offered through Credential Securities Inc. Commissions, trailing commissions, management fees and expenses all may be associated with mutual fund investments. Please read the prospectus before investing. Unless otherwise stated, mutual funds and other securities are not insured nor guaranteed, their values change frequently, and past performance may not be repeated. The information contained in this article was obtained from sources believed to be reliable; however, we cannot guarantee that it is accurate or complete. This article is provided as a general source of information and should not be considered personal investment advice or solicitation to buy or sell any mutual funds and other securities. The views expressed are those of the author and not necessarily those of Credential Securities Inc.  Credential is a registered mark owned by Credential Financial Inc. and is used under license. Credential Securities Inc. is a Member of the Canadian Investor Protection Fund.

No comments:

Post a Comment