Friday, May 29, 2015

Чи можуть погані новини для економіки стати гарними новинами для ринків?



Щойно, і майже синхронно, надійшли досить погані економічні новини з Канади та США. Статистичне управління Канади повідомило, що ВВП Канади в першому кварталі цього року знизився на 0.6%, що стало найбільшим спадом за останні майже шість років. Судячи з усього, падіння цін на нафту має більш глибокий вплив на нашу економіку, ніж вважалося, – експерти очікували зростання ВВП на 0.3% у першому кварталі.

Хоча економіка США є більш диверсифікованою, ніж канадська, від південних сусідів щойно надійшли дуже схожі новини. ВВП США знизився на 0.7% у першому кварталі. Інші сьогоднішні економічні новини з США також не тішать: корпоративні прибутки у США впали на 5.9%, найбільше падіння з 2008 року, а споживчі настрої знизилися до шестимісячного мінімуму в травні (marketwatch.com).

Такі новини обвалили фондові ринки. Фондові індекси США і Канади на даний момент впали на 0.7% -1.0%. У той же час, що погано для економіки – не завжди є погано для фондових ринків. Ринки сильно зростали у 2009-2014 рр. не тільки завдяки економічному відновленню, яке насправді було досить крихким – протягом останніх чотирьох років, квартальний ріст ВВП США був в мінусі вже три рази.

Зростання ринків значною мірою відбувалося через програми кількісного пом’якшення Федеральної резервної системи США та Банку Канади, які викинули на ринки величезний об’єм ліквідності. Більшість спостерігачів очікували, що ФРС буде підвищувати відсоткові ставки цього року, але нинішні економічні проблеми, ймовірно, відсунуть ці плани на майбутнє. Це може підтримати ціни на акції в найближчі місяці.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment