Tuesday, October 10, 2017

Чи ціна урану досягла свого дна?

Канада, де у 2015 році було вироблено більш ніж 13 тисяч тон урану, - другий за величиною виробник урану в світі. За минуле десятиліття ця галузь пережила нелегкі часи: уран так і не оговтався від впливу фукусімської катастрофи, що відбулася в 2011 році, - спотова ціна урану в даний час знаходиться недалеко від свого 12-річного мінімуму.

Source: cameco.com

Падіння ціни урану призвело до зниження вартості акцій багатьох компаній, які його видобувають. Наприклад, акції найбільшої канадської уранової компанії Cameco Corp. (TSX: CCO) вже майже два роки показують гірші результати за результати індексу S&P/TSX Composite.

Source: fool.com
 
Проте, багато експертів вважають, що ціна урану вже досягла свого дна, оскільки спотова ціна останнім часом знаходиться стабільно вище свого довгострокового мінімуму, який був поставлений у листопаді 2016 року. Постійно згадуються такі позитивні фактори, як скорочення пропозиції (багато з найбільших виробників скоротили випуск); продовження будівництва ядерних реакторів (особливо в Китаї, на Близькому Сході та в Азії) та політична підтримка переходу на енергоносії, що не містять вуглецю. Ці фактори можуть спрацювати у найближчому майбутньому, але поки що вони ще не впливають на ціни урану та акцій уранових компаній. Проте сама по собі довготривалість спаду ціни вже може служити оптимістичним чинником і найближче майбутнє покаже, чи цей чинник спрацює.

Ukrainian Credit Union Limited

No comments:

Post a Comment