Tuesday, October 24, 2017

Технологія Blockchain звільнить адвокатів, брокерів та фінансистів?



Інновації і технологічний прогрес завжди створювали загрозу для робочих місць - комп'ютери та програмне забезпечення для обробки текстів усунули необхідність у друкарках; автоматизація знищила тисячі робочих місць на конвеєрах; а роботи зараз витісняють людей на складських роботах. Втім, нові технології, зокрема Blockchain, яка була розроблена для крипто-валюти Bitcoin, можуть загрожувати також і білим комірцям, зокрема юристам, брокерам та працівникам банків. Це в свою чергу може бути руйнівним для економік, які сильно залежать від фінансових послуг, наприклад, для канадської.

У системах Blockchain відсутні центральні механізми клірингу та посередники. Ця технологія створює децентралізований публічний реєстр, через який можуть проводитись будь-які транзакції, і який розміщується і оновлюється одночасно на усіх комп'ютерах у відповідній мережі.

Лише пару тижнів тому європейські енергетичні компанії E. ON та Enel провели одну з перших масштабних транзакцій з використанням цієї технології – вони уклали угоди з постачання електроенергії за допомогою програмного забезпечення Enerchain.

Оскільки Blockchain усуває потребу в центральному кліринзі, він дозволяє заощадити на комісійних, а також, як стверджують прихильники цієї технології, суттєво скорочує час, необхідний для обробки транзакцій.

Одне із критичних зауважень з приводу цієї технології полягає в тому, що торгівля у Blockchain може бути надто повільною через необхідність постійно обновлювати реєстр на всіх комп'ютерах у мережі. Крім того, будь-яку записану у Blockchain інформацію неможливо змінити, а отже будь-які помилки, зроблені сторонами транзакцій також будуть незворотними, що може призвести до втрат.

Крім того, у більшості випадків центральний кліринг відіграє важливу роль у збереженні цілісності ринку. Централізований орган забезпечує правила, яких учасники ринку дотримуються для підтримки порядку в системі. У Blockchain зберігання порядку може бути більш складною справою, оскільки учасникам ринку приходиться розробляти та підтримувати правила самостійно. У випадках, коли кількість гравців у системі велика, встановлення правил у децентралізований спосіб може бути складним завданням.
 
Отже, цілком можливо, що технології блокчейнів будуть успішними тільки в окремих випадках, де потреба у централізованому органі менша. Тож, можливо, численні представники білокомірцевих професій можуть зітхнути з полегшенням, принаймні, на який час.

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment