Tuesday, January 16, 2018

На ринках акцій все спокійно, але "чорний лебідь" може прилетіти зненацька



Джон Рекенталер, оглядач з Morningstar.com, зазначив, що фондовий ринок США минулого року поводив себе дуже спокійно - щоденний ріст цін був помірним, різких рухів вгору-вниз не було. Волатильність, або ж нестабільність індексу S&P 500, виражена індексом VIX, зараз знаходиться на своїх 10-річних мінімумах. 

Рекенталер пояснює цей спокій на ринках економічними причинами - стійким, але помірним зростанням світової та американської економік, низькою інфляцією, стабільним ростом корпоративних прибутків та дивідендів. Він зазначає, що протягом цього спокійного періоду рядові інвестори знаходять вихід для свого азарту в торгівлі біткойном та комп'ютерних іграх.

Останнім часом біткойн дійсно дає багато приводів для хвилювання - протягом останніх 30 днів він коливався в межах 50% своєї вартості. 

Графік індексу VIX дає деяку уяву про те, що може статися далі на ринках акцій. На початку 2007 року цей індекс теж був на своїх мінімальних рівнях і це теж відбувалось на тлі зростання економіки США, але невдовзі після того індекс різко зріс, коли крах цін на нерухомість призвів до загальної фінансової кризи 2008-09 років.

Зараз питання полягає в тому, чи ця історія повториться, і, якщо так, що може стати каталізатором падіння фондового ринку? Чи американський ринок акцій цього року виросте на очікуваннях росту економіки завдяки різкому зниженню податків у США? Або ж інвесторам треба чекати на якусь несподівану подію, якогось "Чорного лебедя", який може принести хаос на світові ринки?

Українська Кредитова Спілка Лимитед

No comments:

Post a Comment